Sankt Lazarusorden av Jerusalems släktträd i rec.heraldry

Jag var inne på rec.heraldry via Google Groups. Det som för tio-femton år sedan var ett vibrerande forum med många nya ämnen och många inlägg per ämne, är nu i det närmaste helt dött. Ersatt av andra sociala medier, ex. Facebookgruppen ”Orders of Knighthood and Merit” där riddare av riddarordnar upptagna i ICOC:s register diskuterar ridderliga frågor. Det är dock ett intressant arkiv.

Men en ny tråd var intressant, eftersom den länkar till Sankt Lazarusorden av Jerusalems släktträd som pdf. Här ser man vilka grenar som finns och hur de utvecklats. Det som kan tillföras är att Cantacuzino-grenen är Reginald Attards gren. Samt möjligen, vilket tas upp i rec.heraldry, att det inte finns några dokument som styrker överlevnad efter 1830 för den kungl. Franska Vår Fru av berget Karmels och Sankt Lazarus av Jerusalem återförenade orden.

Bilden är också något talande på ett metaplan: den ”äkta” riddarorden (ItS:tMLO nere till vänster) existerar odelad med kontinuitet. Den ”självutnämnda” riddarorden har delats och sammanslagits i flera olika omgångar, vilket inte sällan händer i denna typ av ordnar. När en orden inte är knuten till en odiskutabel huvudman för ett kungahus gör sig möjligen flera kandidater till stormästarposten påminda.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s