Stulen tapperhet

Ibland kommer man i kontakt med personer som bär utmärkelser som de inte är berättigade till. De ser sällan själva problemet med det, utan njuter för stunden av den uppmärksamhet det kan generera. I Sverige är det tämligen riskfritt, det är svårt att lagföra eftersom det inte finns någon lag. Det är mer eller mindre fritt fram att stjäla någon annans tapperhet eller förtjänst, rang eller status.

En lumparkompis hade samlat ihop sex mässingstjärnor som han hade i handskfacket till sin bil, upptäckte jag när fick skjuts under hemförlovning. Hans dröm var att sätta fast stjärnorna på kragspeglarna och gå från menig till kapten, i syfte att saluteras ordentligt vid grinden till kasernområdet, känns sig lite viktig. Jag avrådde med emfas: helt fel, förstås, brottsligt, dömt att misslyckas eftersom stjärnorna inte liknande svenska kaptensstjärnor som var tryckta i guld på kragspeglarnas tyg.

I Amerikas Förenta Stater finns Stolen Valor Act. En lag införd 2006 av president George W. Bush, uppdaterad så sent som förra året. Den rör endast militära utmärkelser men är ändå viktig för att hålla rent: ingen ska kunna gå omkring med Amerikanska Purpurpurhjärtats medalj utan att ha blivit tillfogad de sår som medaljen står för.

Stolen Valor Act är en av de senast tillkomna lagarna internationellt som berör dessa frågor. Långt ifrån alla länder har motsvarande lagar eller regler, men behov finns. Personer som åsidosätter risker för att vara kung för en dag eller två, innan någon kollar upp personen ifråga och vidtar möjliga mått och steg. Före Stolen Valor Act fanns i USA sajter som ägnade sig åt att hänga ut sådana som bryter mot god sed, men man anade ibland att den som tagit sig friheter och exponerades, fick mottaga hot om ett kok stryk – eller fick ett kok stryk. Även om det stulen tapperhet och förtjänst i dessa fall då endast var ett moraliskt brott, så löses inte problemet genom att någon begår ett faktiskt brott.

Bara så sent som idag hade jag kontakt med en tjänsteman vid ett europeiskt utrikesministerium. Bilder på en person som har lagt upp kort på sig själv på internet i uniform med officersgrad, ett antal storkors, vissa exceptionella medaljer, något exceptionellt utbildningstecken, samt några oäkta riddarordnar (därav kontakten). När man tittar på bilderna inser man att inte allt står rätt till: utmärkelserna hänger inte ihop, den röda tråd som man kan se hos den som bär sina egna utmärkelser, dennes livshistoria, saknades. I det aktuella landet finns inte motsvarigheten till Stolen Valor Act, men ministeriet kommer att sätta till alla klutar för att lagföra gärningarna genom alternativa vägar och så långt möjligt.

Jag tror att Sverige har varit relativt förskonade från denna typ av fenomen: har stött på någon som skulle/borde ha fått RSO1kl efter 1 januari 1975 men under 1975, och som därför har köpt ett ex. som han bär. Frågan är hur länge detta kommer att bestå, inte minst mot bakgrund av Försvarsmaktens nedmontering, vem har längre kollen? Ju fler FMSMsis som delas ut m.m., ju lättare hänt att det dyker upp någon som vill spela Allan. Valåret 2014: varför inte en Lag om stulen tapperhet redan innan problemen för sig påminda…

3 tankar på “Stulen tapperhet

  1. Har liite svårt att förstå nyttan med att ” gå i lånta fjädrar ” man ljuder inte bara för sig själv utan för sina närmaste , kamrater och hela omgivningen!

  2. Pingback: Stulen tapperhet 2 | jonar242

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.