Att köpa en adelstitel – går det?

Det finns ett stort antal erbjudanden om att köpa sig en adelstitel. Är alla riktiga? Nej, definitivt inte. I Skottland finns feodala baronier/barontitlar (även titlarna feodal lord, feodal greve och feodal markgreve) som under århundradena har varit möjliga att sälja – och köpa. De är de enda titlar som kan köpas och säljas, ofta genom en firma som Barony Titles för att säkerställa att allt går rätt till juridiskt. Sådana titlar betingar idag över miljonbelopp. Feodala skottska barontitlar är juniora adelstitlar dock utan pärvärdighet (peerage). En lista över aktuella skottska feodalbaroner och motsvarande finns här och som synes finns ett par-tre    svenska namn: baronen av Greenock, baronen av Delvine och baronen av Sauchie.

England och Irland har haft feodala baroner, men systemet finns inte längre kvar. Däremot finns i England titeln lord of the manor (d.v.s. godsherre), i Skottland laird. Denna titel kan användas för att ge sken av adelskap – genom att man inte använder fulla titeln, undan endast lord, vilket är en barons tilltal. Det har lagt grund till ett större intresse från utländska spekulanter när engelska gods ska säljas, på viss tvivelaktig grund.

I dagens DN omskrivs en lord-titel som är till salu och som omfattar ett berg. Men så är det inte: den som går till DN:s källa New York Times ser i brödtexten att det är en lord of the manor-titel som är till salu – alltså godsherre. Mindre upphetsande, även om berättigar till medlemskap i The Manorial Society.

Vid sidan av skotska feodalbaronier finns en uppsjö av titlar till salu. I kort sammanfattning är ingen av dem äkta. Två enkla knep är att man säljer bråkdelar av marken som titeln emanerar från till ett stort antal personer, men det är inte möjligt att göra på det sättet: ingen ser något sådant som en äkta titel. Ett annat sätt är att bl.a. tyska adelspersoner – vars titel numera en del av namnet – adopterar personer. Men då är det som sagt inte titeln eller värdighet man köper, utan ett namn rätt och slätt. Man blir inte Jonas Prinz von Besserwisser utan heter så, Prinz (Herzog, Graf, Baron et.c.) är ett namn.

Förlänande av adelstitlar är ett statschefsprerogativ som normalt sett står inskrivet i landets konstitution – bara sådana titlar är helt oomtvistliga. Mer om förlänande av adelstitlar kan du läsa i ett annat blogginlägg.

En tanke på “Att köpa en adelstitel – går det?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.