Braxenbröderna

I dessa heta dagar är det klokt att hålla sig inne när det är som varmast på dagen och kanske… läsa en bok? För ett halvår sedan eller mer fastnade Widegren, Gunnar (1950). Braxenbröderna. Stockholm: Wahlström & Widstrand i en sökning på ”ordenssällskap” på http://www.bokborsen.se/, en (privat?) inbunden upplaga av den häftade utgåvan. Enligt baksidestexten

Braxenbröderna är ett unikt ordenssällskap i den svenska småstaden Krokå och i föreliggande roman får det din festliga krönika. Fem sekler har nu gått sedan de händelser som gav anledning till dess uppkomst. Trots att det alltid haft ett fåtal medlemmar har det städse varit föremål för alla Krokåbors uppmärksamhet och intresse. Inte minst på 70- och 80-talen då i synnerhet garvarn och urmakarn gav färg och must åt sammankomsterna och bokbindarn blev Braxenbroder därför att han bryggde så välsmakande smultronpunsch.

Det fiktiva Braxenbröderna visar sig vara grundat som ett medeltida religiöst lekmannagille, som när romanen tar sin början är ett slutet sällskap för trevlig samvaro och välgörenhet, för att under sista tredjedelen övergå till ett mer egentligt ordenssällskap med mer av ritual och ett försilvrat ordenstecken i form av en brax. Det intressanta är egentligen skildringen av hur ett småstadssamhälle såg ut under 1870- och 1880-talen och hur en lokal sammanslutning, i det här fallet ett lokalt ordenssällskap, kan vara ett nav kring händelser och utvecklingar på orten. Påtagligt är hur stor roll hustrurna till Braxenbröderna spelar.

Det finns gott om exempel på faktiska lokala ordenssällskap, som bara finns på en ort och som i många fall grundats på 1800-talet, i övergången till det moderna samhället. Eftersom jag är uppvuxen i Eskilstuna tänker jag på B7I boken finns det med genom att läsaren får följa hur hur två hantverkare och braxenbröder börjar kalla sig fabrikörer och ha hög hatt även om det inte är begravning, borgerlighetens framväxt på en liten ort. Boken knyter på så vis an till Simonsen, Anders (2001). Bland hederligt folk: organiserat sällskapsliv och borgerlig formering i Göteborg 1755-1820. Diss. Göteborg: Univ., 2001.

One thought on “Braxenbröderna”

  1. Tack för kul lästips även om det nu är höstregnen som håller en inne. Kul att du nämnde Eskilstuna, är också bördig från staden och minns fortfarande det lite spännande huset som Odd Fellows hade och lokalen för Frimurarna. Tänkte tipsa om en trilogi av Claes Hylinger: Det Hemliga Sällskapet, ska försöka hitta ditt tips på något antikvariat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s