Höst i riddarordnar 2014

Hösten är här och med det följer dels möjligheten att som mikaelsriddare närvara vid kungl. brödraskapet av Portugisiska Sankt Mikaels av vingen ordens högtidligheter i Portugal i anslutning till Sankt Mikaeldagen i slutet av september, dels trillar inbjudan till Påvliga Heliga gravens av Jerusalem riddarorden in för sammankomst i slutet av oktober.

Av olika skäl kunde jag inte ta mig till Portugal den aktuella helgen, och det har heller inte blivit några fler svenska riddare eftersom Sankt Mikaelsorden/Kungl. brödraskapet av densamma detta år i princip inte haft någon nyantagning. Däremot kan det möjligen finnas möjligheter under år 2015. Sammankomsten i Portugal gick som vanligt via buss till Santiago de Compostela och verkar som vanligt ha varit ett trivsamt och givande engagemang. Av något skäl hade även det italienska kungahuset lagt sin ordenshögtid i Vatikanstaten i Rom till samma helg som det portugisiska kungahuset, vilket förstås även omöjliggjorde närvaro även där.

Påvliga Heliga gravens ordens investitur kunde jag däremot närvara på. Dagen började på Lilla Hotellbaren i anslutning till Scandic Malmen, där jag och en medbjuden mikaelsriddare passade på att styrka oss lite innan vi närvarade vid professorn, RTyskJohO Peter Kurrild-Klitgaards föreläsning om självutnämnda riddarordnar. Mycket givande och, som ståthållarskapets kansler, KPåvlHGO Davor Zovko senare påpekade, man kan aldrig höra nog om frågan då repetition är kunskapens moder.

Investituren under mässan inleddes av att H. Exc. ståthållaren, StOffPåvlHGO Stefan Ahrenstedt och det fanns som vanligt medlemmar av andra riddarordnar närvarande, bl.a. Johanniterorden i Sverige, Suveräna Malteserorden, kungl. Italienska Sankt Mauritius- och Lazarusorden m. fl. ordnar. Investituren innebar att två danskar slogs till riddare av den Heliga gravens orden: det är lite intressant att det svenska ståthållarskapet i tämligen sekulära Sverige har varit skäl till såväl norska som danska medlemmar av orden, där Norge idag är en magistral delegation. Middagen var åter komponerad av arkivarien, RPåvlHGO Edward Blom och utsökt, rådjur till förrätt och sjötunga till huvudrätt. H. Exc. Ståthållaren emeritus, StkPåvlHGO Bo J. Theutenberg som är ledamot av stormagistraten medförde hälsningar från ordensledningen: sist, men inte minst, erhöll Peter Kurrild-Klitgaard Påvliga Heliga gravens ordens förtjänstkors, nummer sex i ståthållarskapets historia, och hälsades välkommen av de närvarande innehavarna av samma kors (ekonomichefen, PåvlHGO:sFK3kl Mats Franzén och kyrkoherden, R-RJohO PåvlHGO:sFK3kl Carl-Henrich Falkenberg samt eder skribent).

Efter taffeln brutits fanns möjlighet att till kaffet prata med vänner och bekanta som man inte sett på länge. När sammankomsten var slut vid kl. 23 valde som vanligt flera ”ungdomar” att gå vidare för att fortsätta umgänget och diskussionerna, och vi hamnade igen i ett nu rätt stimmigt Lilla Hotellbaren/Scandic Malmen.

Så småningom bröt vi dock upp och åkte hem, nöjda med dagen. Att åka tunnelbana iförd frack med ordnar väcker uppseende och det kanske är något en del drar sig för. Men åter tänker jag på de tankar som Davor Zovko lyfte vid middagen, nämligen funderingar kring värdegrund, värderingar, vem och vad ska inspirera dagens ungdomar? Är det att vara med i Big Brother med härskartekniker och individualism, eller är det att vara med i sammanhang och sammanslutningar där omsorgen om nästan står i centrum? Om svaret är det senare, ja, då bör man inte vara rädd för att åka tunnelbana iförd frack med orden.

Annonser

2 reaktioner till “Höst i riddarordnar 2014”

  1. Hej Jonas!

    Just uppkopplad här på Norrfjärden, idag måndag morgon. Mycket trevligt skrivet om oss på din blogg. Bra! Tack! Kommer nu att vidarebefordra delar av denna till våra medlemmar inklusive biskop Anders.

  2. Hur kommer det sig att Suveräna Malteserorden aldrig närvarar på Heliga gravens ordens sammankomster iförd frack, i Domkyrkan cuculla? Jag har under flera år sett att man väljer kostym. För mig är det att inte hedra den högtidlighet som en systerorden sätter på sin sammankomst, som om man kom in från gatan bara, i förbifarten. Trist. Gör om, gör rätt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s