Kungl. Franska Stjärn- och Vår Frus av berget Karmel orden

Suck. Jag skulle ju inte skriva så mycket, men likväl kan inte undanhålla ett blogginlägg som H.K.H. Henri, greve av Paris, skrev i förra veckan – en av de franska tronpretendenterna av huset Bourbon. Han skriver att han har återupplivat kungl. Franska Stjärnorden samt Vår Frus av berget Karmel orden och förenat dessa samt till denna förenade orden knutit den gren av Sankt Lazarus av Jerusalem orden som han övergav beskyddarskapet över år 2012.

En förvirrande utveckling, eftersom det rör sig om två riddarordnar som aldrig var förenade historiskt. Kungl. Franska Stjärnorden existerade från 1351 till slutet av 1300-talet. Det är svårt att se någon poäng med återupplivandet av denna orden såväl som dess sammanslagning med Kungl. Franska Vår Frus av berget Karmel orden. H.K.H. adresserar inte heller Sankt Lazarusordens problem att styrka sin överlevnad 1830-1910 utan upprätthåller därmed denna problematiska del.

Om något, så borde greven av Paris avstått från att återinföra Stjärnorden och i stället gjort en nyetablering av hela den historiska förenade orden (Kungl. Franska Vår Frus av berget Karmel- och Sankt Lazarus av Jerusalem förenade orden), inlemmat enskilda lazariter i denna nya organisation och parallellt låtit skrota ut den tömda Lazarusorden från 1910. Då hade saken kommit i ett bättre läge.

00.02 Bon nuit, dors bien, à Dieu.

4 reaktioner till “Kungl. Franska Stjärn- och Vår Frus av berget Karmel orden”

  1. Nja, man är tillbaka till tidigare läge och det var inte klockrent. När Guy Stainty skrev boken World Orders of Knighthood and Merit hamnade denna gren av orden i ett sorts mellanläge – inte riktigt oäkta, inte riktigt äkta. Att han sträckte sig så långt ska ha berott på att han är personlig vän med greven av Paris och hade svårt att beskriva orden som helt illegitim. Problemet är att orden fortfarande lutar sig på en historieskrivning som på sin höjd är fragmentarisk 1830-1910 och med en argumentation som inte håller (ex. att den förenade orden delades och endast Lazarusorden fortsatte).

   Det bästa vore att göra rent och säga att orden med all sannolikhet instiftades 1910 av en grupp färgstarka personer och att det inte finns någon historisk koppling till den orden som stängdes 1830. Jämför med exempelvis Portugisiska Sant Mikaelsorden. Det finns en lång tradition av att en orden ska ha funnits, dokumentationen är fragmentarisk. Jag sätter därför ordens instiftande som dynastisk orden till 1986 tills vidare – och det är gott nog. Sankt Lazarusordnarnas oförmåga att göra upp med sin historia/historieskrivning är ett av de tyngsta skälet till varför man bör skrota denna orden helt och påbörja en ny.

   Det ger möjlighet att göra om ordens struktur. Johanniter-/Malteserorden är byggd med storpriorat, priorat och alla delar har ett visst mått av självstyre, investiturer hålls lokalt. De olika Sankt Lazarusordnarna är byggda på samma sätt, samtidigt som de har strävat efter att vara dynastiska ordnar i någon mening. Men i en dynastisk orden är det stormästaren som styr hela orden och de nationella delegationerna är mindre fristående vilket återspeglas att de inte är titeltunga, du hittar inga storpriorat i dynastiska ordnar och investiturer sker normalt sett i stormästarens närvaro i hans hemland. Även här är det något som skaver. Sankt Lazarus av Jerusalem orden är lite av en tulipanaros på flera sätt.

 1. Beklagar att jag tjatar så mycket om Lazarus, men det är intressant då jag har fått en inbjudan dit. Jag tolkar det som att orden nu är legitim (givet fonus honorum) och att man kan bära deras medaljer, dock är den inte lika ”fin” som Johanniter etc då det går att ha synpunkter på historiken?

  1. Hm, måste nog vara mindre finkänslig: nej, den är inte legitim trots kopplingen till en fons honorum. För mycket gammalt olöst skräp ligger i vägen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.