Sir Terence ”Terry” Pratchett OBE

Som många andra som växte upp under 80-talet, så kom jag att läsa en hel del fantasy. I början var det tyngre författare som Tolkien och Le Guin, men som ung vuxen kom jag i stället att fastna för Terry Pratchett och hans svit om Skivvärlden (Discworld) som är en underfundig drift med genren och med en del av dagens samhällsfenomen och samhällsproblem placerade i en fantasymiljö. Det var svårt att hinna läsa i samma takt som Terrys böcker publicerades och efter bok 22 stannade jag utmattad, medan ytterligare 18 tillkom fram till 2014.

Bara igår morse gjorde jag en kort introduktion för tonårssonen kring Skivvärlden helt apropå – och när han kom hem idag efter skolan, så informerade han mig om att Terry Pratchett faktiskt gått bort under dagen. Ett sorgligt sammanträffande.

Terry var förstås inte, som Aftonbladet rapporterar, adlad. Titeln ”sir” indikerar ridderskap, inte adelskap, och det som hände år 2009 var att han blev Knight Bachelor. Dessförinnan blev han år 1998 Officer av Storbritanniska Empire-orden.

Efter att ha blivit riddare erhöll han 2010 ett vapenbrev från College of Arms och vapnet pekar på ett underfundigt sätt mot Discworld på flera sätt. Huvudstaden (världshuvudstaden) heter Ankh-Morpork, två delar åtskilda av en flod. I vapensköldens syns en ankh och på hjälmen en uggla – en ruru, även kallad morepork. Valspråket anknyter till Döden som är en högst levande figur i boksviten. De fyra rundlarna kan möjligen anknyta till de fyra elefanter som håller uppe skivvärlden, ett lån från indisk mytologi. Sammantaget, ett vapen lika talande som Magnus Härenstams vapen med sina fem myror och fyra elefantbetar.

Som officiellt utsedd riddare med vapenbrev tog han nästa logiska(?) steg, att samla järnmalm för att utvinna järnet till ett eget svärd, ett handfast konkret arbete som avbrott till all fiktion. En fantastisk riddare, helt enkelt. Med betoning på y.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.