Tapperhetsmedaljens betydelse för sexuell selektion

Forskningens framsteg kan ibland förundra. Nu är det tydligen klarlagt att medaljer för tapperhet är gynnsamma vid sexuell selektion. Tre nederländska forskare har presenterat tre studier som testar hypotesen att krigsheroism har betydelse för sexuell selektion. Utgående från evaolutionära teorier är en hypotes att krigsheroism och tapperhet visar fitness och att det är en grund för selektion av partner.

Resultaten är intressanta, grovt förenklad sammanfattning: i första studien konstateras att manliga mottagare av Amerikanska Hedersmedaljen (Medal of Honor) har genomsnittligt fler avkommor än ordinära veteraner. I andra studien konstateras att studiens kvinnliga deltagare specifikt anger att krigsveteraner med tapperhetsutmärkelse som attraktivt, jämfört med krigsveteran utan tapperhetsutmärkelse eller vanlig soldat utan utlandsmission. Det är också så att det är specifikt krig och tapperhet som är avgörande – excellens inom sport eller affärer genererar inte samma attraktion. I sista studien tillfrågades kvinnor om krigsveteraner eller veteraner från katastrofområde var mest attraktivt med eller utan tapperhetsutmärkelse och även här vann krigsveteraner med tapperhetsutmärkelse störst gillande. Studierna testade även det omvända, hur attraktiva kvinnliga krigshjältar är. I studien angav männen att dessa var mindre attraktiva än en genomsnittlig kvinna(!).

Så mängd eller storlek på medaljer spelar ingen roll, det är tapperheten. Kanske en och annan herre kommer att bära ”för tapperhet i tält” (Försvarsmaktens värnpliktsmedalj i silver) i damumgänge med förhoppning om det täcka könets felande hörsel…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s