Veterandagen 2015

Ännu så länge finns inget i de större webbtidningarna något reportage om Veterandagen trots både Veteranmanifestation och Veterandagsceremoni. I bloggosfären finns dock t.ex. Veterandagen | Cornucopia? och – förstås – Wiseman’s Wisdoms, och det finns förstås nämnt i ledare och debattartiklar. Men alltså inga reportage från själva dagen. Möjligen skuggas denna dag av FIFA-skandalen som har sin egen ordenskoppling (och som vanligt blir det fel i svensk media, ett knighthood är inte ett adelskap utan ett ridderskap). EDIT: nej, det blev visst inget i vanlig media. Försvarsmakten har dock en sida över dagen och det som är bra är att varje individuell medaljmottagare finns på bild tillsammans med vilken medalj och motiveringen, utöver denna pdf. Dels finns en backlogg av sårade i strid från Kongo, Suez, Bosnien och Afghanistan som betas av, men också intressant att fyra fått medalj för att ha räddat fem civila från säker död i samband med skogsbranden i Sala(!) 2014. Se reportage om den händelsen i Corren.

Annonser

2 reaktioner till “Veterandagen 2015”

  1. Det är i sanning märkligt att medaljen För Tapperhet i Fält icke utdelas till särskilt förtjänta veteraner. Ordningen att medaljen enbart kan utdelas då Riket är i krig bör förändras. Vidare synes det nödtvunget att snarast väcka den vilande Svärdsorden till liv. Det är en stor skam att förtjänta officerare icke kan förlänas denna orden. Det är hög tid att göra rent hus med historielösa och rent av dumma socialisters och liberalers nidingsdåd, vars konsekvens vi kan studera i nu gällande ordenskungörelse.

    1. Instämmer med Fältmarskalken. En annan medalj som verkar sjunga på sin svanesång är den kungliga För berömliga gärningar. Som belöning för de fyra som räddat människoliv under skogsbranden hade väl denna kungliga guldmedalj, utdelad av statschefen efter beslut av regeringen, varit det lämpligaste erkännande Sverige kunnat ge.

      Istället blev det Försvarsmaktens förtjänstmedalj, med det ljumma tillägget ”utan svärd”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s