Jan Danielsens medalj?

När jag läser SvD i dag på morgonen så ser jag en intressant notis som emanerar från TT, att 98-årige Jan Danielsen hyllas med en minnesmedalj för sina insatser som frivillig i kampen med tyskarna i Norge. Men… vadå ”minnesmedalj”?

När jag söker runt lite på ”namnet och medalj” så hittar jag liknande korta notiser, ibland med benämningen krigsmedalj. Vadå ”krigsmedalj”?

Om det är en minnesmedalj är det intressant att veta vilken, och det är tämligen stor skillnad på minnesmedalj och krigsmedalj. Det skulle vara otänkbart att beskriva mottagande av en Oscar lite diffust som att någon fick ”en statyett av en stiliserad man”.

Det är därför lite av en skymf att vi i Sverige inte har bättre reda på vad det exakt är som Norge förlänat när det är ett så viktigt sammanhang. Det understryks också i artikeln att Jan Danielsen är den siste levande svenske norgeveteranen – och alltså den sista gången medaljen utdelas till en svensk för denna typ av insats.

Efter mycket sökande på norska webbsidor – och även ett felslut i en felaktig uppgift som kort snurrade på webben – så verkar det som att Jan Danielsen har fått den år 2015 instiftade norska regeringens minnemedalj, «Takk for din innsats 1939 – 45».

Hedersamt! Det finns gott om artiklar kring Jan Danielsens insatser, bl.a. Expressen, Nerikes AllehandaSkalman, Aftonbladet har både artikel och webbtvintervju dock knutet till plustjänsten. Värt läsning!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s