Prinsbröllopet

2015-06-13 14.25.02 2015-06-13 14.24.56

Åh, vilken intressant dag. Deltagande i Aftonbladet-TV i en sval sommarbris på taket till huset som härbärgerar Aftonbladet och hann dessförinnan med att träffa professor Staffan Rosén, vice ordenskansler på Kungl. Maj:ts Orden – trots avspärrningar, slottsvakt, militär vakt och Säpo. Det är svårt att vara med i ett sammanhang som är begränsat i tid (några minuter effektiv tid), att koka ned det man kan till något vettigt och det finns så mycket man skulle vilja ha med. Några utvikningar.

Sofia får inte Serafimerorden på bröllopet – och det var också så att H.K.H. Prinsessan Madeleine på sitt bröllop inte bar sin Serafimerorden. Det normala är tydligen att svenska prinsessorna inte bär/får orden på sitt bröllop. Skälet till det stor nog mer att finna i att det blir lite för bökigt rent konkret. Brudklänningarnas varierande skärningar kan göra det svårt och osnyggt att sätta dit den i kyrkan på ett vettigt sätt. Man säger att det är ”tradition” men jag tror att traditionen bottnar i att man konkret vill låta bruden stråla ostört i sin brudklänning – något annat är lite ogörligt. Ett bröllop är brudens dag.

Det knyter också an lite till att damer till aftonklänning inte kan bära lika många utmärkelser som herrar till frack/uniform – för tungt rent praktiskt och inte alltid så snyggt att till en vacker klänning dra på sig en lika stor ”bandsallad” som herrarna kan. Män har frack eller uniform: väldigt ospännande och likformiga saker – det är därmed lättare att hänga på orden och att prinsarna behängs med orden bidrar till att förhöja intrycket, lite i motsatsställning till brudklänning. Tror att förklaringen inte är konstigare än så. H.K.H. kronprinsessan Victorias bröllop var ett särfall som just första tronföljare.

Däremot är det synd att ordenskedjor inte var anbefallda, varken till H.K.H prinsessan Madeleines eller nu till H.K.H. prins Carl Philips bröllop. Dessa bröllop hade karaktären av statsangelägenhet eftersom båda står i successionsordningen. Det tycker jag är lite tråkigt och jag misstänker att fler instämmer.

Det blir spännande att längre fram att se blivande prinsessan i Serafimerorden, och även att se både hennes personliga vapen, som tydligen tas fram i samverkan med statsheraldikern, och därefter hur det inlämmas i serafimervapnet, målas upp på en kopparplåt av vapenmålaren och hängs i serafimerersalen av ordenssalarna uppe på Kungl. Slottet.

H.K.H. Prinsen hade till bröllopet låtit montera sina miniatyrer för att inkludera de senaste kungliga minnestecknen. I den serafimerkraschan han bär ses att emaljen är ljusblå och serafhuvudena mellan korsarmarna är av silver. Den äldre traditionen var att emaljen var kraftigt mörkblå,, men någon gång under sent 1900-tal bytte man till ljusblått. Utöver att ljusblått emaljpulver är svår att arbeta med och gärna spricker vid bränning, så ger det helt enkelt ett blekt intryck. För något år sedan återgick man därför till mörkblå emalj. Jämför D.D. K.K. H.H. Prinsarnas kraschaner, Daniel fick en av de nya där även serafhuvudena är av guld vilket ger ett mustigare intryck.

2015-06-13 13.15.25

Vice ordenskansler presenterade en liten nyhet, nämligen att man kommer att upphöra med ”storkorsbouton” för Serafimerorden att bära i kavajens knapphål, d.v.s. en lite mindre ljusblå knapp med guldvingar.

I stället har ordensjuveleraren Atelier Borgila fått i uppdrag att nyproducera en äldre lite större ordensbouton med en seraf i guld att bära på kavajslaget. Detta sammantaget för att understryka att detta är en enklassig orden, lätt igenkännbar genom serafen, och inte ett storkors i en flerklassig orden.

Flera av hovets anställda funktioner bär sina riddarkors och medaljer monterade i flera rader över bröstet, och det är inte rätt. Ordnar och medaljer ska i Sverige monteras på en rad. Har man fått många utmärkelser, så ska utmärkelserna monteras överlappande men fortfarande på en rad och får inte allt rum, så får överskjutande del stanna i byrålådan.

EDIT: Nu har även Expressen plockat upp nyheten om H.K.H. Prinsessan Sofias stundande Serafimerorden och mycket kunnige Per Nordenvall bekräftar det jag antagit vara skälet.

17 tankar på “Prinsbröllopet

 1. Lite tråkigt med Serafimerorden. Den brukar ju delas ut så väldigt snabbt, så nu blir det massa onödiga spekulationer i media om varför hon får vänta. Utnämningen hade ju kunnat göras och tillkännages i samband med bröllopet även om själva insignierna delats ut senare.

  Annars var det skärpning på utmärkelsefronten. Brudgummen hade äntligen monterat fast miniatyrerna för CXVIG:sJmtII, VD:sBMM och FredsbevSvGM. UpplGM hade dock fått ryka. Prins Daniel bar också CXVIG:sJmtII. Så vitt jag vet för första gången.

  • Det här är ju egentligen det första kungabarnsbröllopet som följer äldre norm: en prins gifter sig med någon som blir prinsessa. På ett plan rätt givet att man då tittar på traditionerna kring det från hovets sida, men det är klart H. M. K.s valspråk samtidigt förpliktigar.

   EDIT: tänkte inte på att UpplGM har förpassats till byrålådan, men det är ju naturligt eftersom den är en väldigt nyinstiftad medalj (ut-LAS:ad, skulle man nog kunna säga, sist in, först ut när man når maxantal i medaljer). Har alltid tyckt det varit knepigt att H.K.H. Prinsen burit UpplGM eftersom det är en regional medalj – som någon sorts representant för nationen som helhet han bör endast bära medaljer för rikstäckande organisationer el. motsvarande.

   • Fast det var först 1952 som ordnar kunde tilldelas kvinnor, och sedan dess har vi bara fått tre ingifta prinsessor. Silvia och Lilian fick dessutom sina ordnar när andra regler gällde och som utländska medborgare. Jag förstår inte vilka traditioner hovet kan tänkas syfta på.

 2. ”En av hovets anställda funktioner bär sina riddarkors och medaljer monterade i flera rader över bröstet, och det är inte rätt.”

  Var det inte chefen för hovstallet? Mertil Melin.

  • Great Scott, detta visar bara att problemet är mer utbrett än man vill inse…

   För att fler gör på ett sätt så betyder det inte att det är rätt. När man utkommit med bärandeanvisningar från KMO under 1900- och 2000-talen så beskrivs vilka utmärkelser på bröstet som ska monteras till höger och till vänster om vilka andra. Det skrivs ALDRIG ”på rad 2 ska x vara och y på rad 3. Ergo: alla utmärkelser i band på bröstet ska finnas på en(!!!) rad. >:O

   • Håller helt med dig i detta.
    Såg flera som hade monterat på flera rader. Nu kommer jag inte ihåg om det är löparen eller jägaren. Men en av dom hade det också.
    Hur svårt kan det vara?!?

 3. Hej, kan börja med att jag verkligen uppskattar din blogg 🙂
  Var inne på Expressens hemsida och såg då denna artikel:
  http://www.expressen.se/nyheter/kungligt/oklart-nar-sofia-far-serafimerorden/
  Om man tittar på bild nr 4 så är det en närbild av Madeleines serafimerordenstecken och måste säga att det ser väldigt märkligt ut… Ovanpå tecknet ska det vara en krona, ser ut att vara något annat på hennes, vet du något om det?

  Tack igen för en bra blogg!
  MVH
  Gustav

  • Hej Gustav, tack för de vänliga orden!

   Jag tror att man luras av att bilden är oskarp och gryning – om jag kisar lite ser jag att det är den vanliga kronan och överst agraffen (en metallögla) som fäster ordenskorset i bandet.

   • Kan absolut vara så, bara lite konstigt.. Tycker det ser ut som något sticker ut ifrån kronan eller va det nu är.. Men du har säkert rätt! 🙂

 4. Jag får säga att det ser lite märkligt ut med Nordstjärneorden i det svarta bandet till H.K.H. Prins Carl Philips uniform, den är ju en civil orden! Dessvärre är ju Svärdsorden vilande.

 5. ”Däremot är det synd att ordenskedjor inte var anbefallda, varken till H.K.H prinsessan Madeleines eller nu till H.K.H. prins Carl Philips bröllop. Dessa bröllop hade karaktären av statsangelägenhet eftersom båda står i successionsordningen. Det tycker jag är lite tråkigt och jag misstänker att fler instämmer.”

  Ordenkedjor bars vid Kronprinsessbröllopet vilket markerade tronarvingens särställning. Detta synes mig vara en rimlig ordning även om såväl Prinsessbröllopet och Prinsbröllopet är synnerligen viktiga statsakter.

 6. Beträffande Serafimerordens kraschan så var det nog snarare i mitten av 1900-talet som mittrundeln fick (tillbaka) sin ljusblå färg. Såvitt jag kan se har alla kungens systrar kraschaner med ljusblå emalj. Kanske ingick det i förändringarna som skedde 1952. Om smak skall man som bekant inte disputera. Själv tycker jag att modellen med ljusblå emalj, enbart i silver och utan patriarkalkors är att föredra. Dels därför att den ger ett (i positiv bemärkelse) enklare och klarare intryck. Dels därför att den ansluter bättre till de broderade kors som bars då orden instiftades (se exempelvis: http://www.kringla.nu/kringla/objekt?referens=LSH/objects/55506).

 7. Pingback: Riksmötets öppnande | Phaleristica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.