En Habsburgsk stormästare för en oäkta Johanniter-/Malteserorden

En av de otaliga oäkta Johanniter-/Malteserordnarna – med storpriorat i Sverige och två priorat, dessutom med priorat i Norge och Finland – har sedan 5/5 lyckats få en Habsburg att ställa upp som stormästare. Suck! Man tar sig för pannan.

För legitimiteten spelar det ingen roll alls – de enda Habsburgare som har betydelse i det sammanhanget är dem som uppbär ett tronanspråk – till exempel Sigismund, storhertig av Toscana eller Otto von Habsburgs son Karl. Den person som blivit stormästare är sonsons sonson son till en regerande storhertig av Toscana (sonsons sonson sonsons son till en österrikisk kejsare) men går via yngre söner i flera fall där äldre söner har företräde till anspråken. Därför alltså för långt sidogrenad för att vara signifikant vad gäller legitimitetsfrågan.

Som ofta när det gäller en oäkta riddarorden som lyckas rekrytera en prins, så har man skrivit titeln ”Prince Grand Master”. Vilket är ett helt felaktig bruk som blir en av de tydligaste indikationerna på att det är fråga om en oäkta orden. För den enda orden som med rätta använder titeln är Suveräna Malteserorden: skriven på det sättet är det tydligt att prinsvärdigheten är avhängig av stormästarskapet – de är förenade. Där blir personer utan furstlig ställning stormästare och genom det också prinsar.

För en prins som blir stormästare i en annan orden är detta helt klart skilda företeelser. Av det skälet måste en prins av börd som blir stormästare av en orden skrivas  ”Grand Master N.N., Prince of…” eller möjligen ”Grand Master, Prince N.N. of…”

Res Ipsa Loquitur

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s