En inkarnerad orden

Man kan tro på olika saker. En del tror på reinkarnation och att det kan finnas särskilt visa själar som inkarneras för att lära mänskligheten något. Och det kan ju vara bra. Jag förstår dock inte varför man måste göra det i form av en ”riddarorden”, åberopande en person som inte är kunglig eller kejserlig. Även om det är lätt att antas som medlem (genom att skicka in ett ansökansformulär som finns på webbplatsen…) känns € 2 000 i passageavgift som en något optimistisk summa.

Sovereign Imperial Order of St Germain (SIOSG) är, sitt engelska namn till trots, en orden som är baserad i Stockholm, instiftad 2014. I ett öppet brev (Letters Patent) åberopar Stefan Cernetic som ”Sua Altezza Imperiale e Reale Principe di Montenegro Serbia Albania Macedonia Dalmazia Illiria Croazia Romania Grecia Duca di Voivodina” sin fons honorum och instiftar en riddarorden, ger den sitt beskydd samt namnger ordensledningen.

Stefan Cernetic är dock inte fons honorum, vilket kan läsas mer om här eller här. Han är uppenbarligen inte prins av Montenegro: med ett minimum av källkritik, googlande och tänkande förstår man att det är huset Petrović-Njegoš, som år 2011 lyckades nå en överenskommelse med republiken Montenegro att ha ett officiellt uppdrag att verka för Montenegro. Utöver det, förstås, är det också väl känt vilka som är de äkta kungahusen/prinsarna av Albanien, Grekland och Serbien. Tydligare än så kan det inte bli. Därmed faller ordens giltighet som riddarorden, eftersom riddarordnar för att vara äkta måste vara kopplade till ett äkta kungshus.

Det är möjligt att stormästaren (som även verkar vara tempelherre, enligt bild på webbplatsen) har något angeläget att säga för att skänka upplysning till sina medmänniskor, men att använda sig av en oäkta kunglighet bådar inte gott för resten av budskapet.

Annonser

One thought on “En inkarnerad orden”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s