Väck Svärdsorden!

Fler och fler i bloggosfären uppmärksammar att en reform av statens utmärkelser är långt över tiden. I inläggets nedre del presenteras reglerna för GM/SMtf/ts vilket jag inte sett på nätet förut, gott att någon stansat in det för flera att se.

Holmamiralen

Svärdsordens kedja, Kommendör av stora korset Svärdsordens kedja, Kommendör av stora korset

De senaste åren har formligen Försvarsmakten, liksom andra myndigheter exempelvis SÄPO, åter börjat inse behovet av belöningssystem för sin personal. Försvarsmakten har sedan 2008 instiftat fem stycken dekorationer i form av förtjänstmedaljer. Utöver detta övervägs enligt uppgift (www.medalj.nu via K3) ett medaljsystem av tjänstgöringsmedaljer för soldater att premieras efter antal tjänstgöringsår.

Att Försvarsmakten sett behov och tagit eget initiativ i frågan är naturligt. Det är viktigt för moralen och motivationen hos personalen att arbetsgivaren kan visa tydlig uppskattning för nedlagt arbete, särskilt då det är utöver vad tjänsten kräver. Men i grunden är detta system av medaljer ytterst historielöst.

I den svenska historien har sedan 1700-talet funnits ett system av utmärkelser och belöningssystem som allvarligt skadats av politisk klåfingrighet i och med den så kallade ordensreformen 1975 då våra kungliga ordnar förvägrades svenska medborgare och endast Serafimerorden och Nordstjärneorden hölls…

View original post 1 132 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s