Falska diplomater smugglade cigaretter

Suveräna Malteserorden har en speciell ställning eftersom orden dels är en katolsk riddarorden, dels är ett internationellt rättssubjekt med diplomatiska förbindelser med 105 länder (dock ej Sverige).

Det finns ett antal oäkta varianter av Suveräna Malteserorden. Ett särskilt skäl till det är för att en del av dessa oäkta varianter säljer förfalskade diplomatpass. Enligt notis från TT som synts i ett större antal dagstidningar de senaste dagarna m.m. (tack Mats för tipset!) kom fenomenet till Sverige i juni, men turligt nog uppmärksammades den oäkta diplomaten och kunde lagföras. Cigarettsmugglingen gick upp i rök.

I juni rullade en diplomatregistrerad vit skåpbil in till Ystad från Polenfärjan. Tulltjänstemän på plats, med näsa för det avvikande, bestämde sig för att ta in fordonet för kontroll. I bilen satt två män, en av dem uppvisade ett diplomatpass från Malteseorden och hävdade att han hade diplomatisk immunitet.

Men en signal till utrikesdepartementet styrkte inte männens påstående, och vid en röntgen av fordonet upptäckte tullen dubbla golv och tak. I de dolda utrymmena kunde tjänstemännen sedan plocka fram över 300 000 cigaretter, och bilens verkliga registreringsskyltar.

De båda männen döms till sex månaders fängelse vid Ystad tingsrätt för olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor, samt brukande av falsk urkund. (TT)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s