Kungahuset av Kupang och dess utmärkelser

Då jag var i Fátima 2012 arrangerade Instituto Preste João – ett institut för främjandet av förståelsen för utomeuropeiska furstehus och dess hederssystem utgående från de forna portugisiska kolonierna – ett antal föreläsningar. En sådan presenterade kungahuset (raja) av Kupang, furstar (liurai) över Sonbai Kecil. Kupang var en liten del av Timor som mellan 1917-1955 som självstyrande provins i en nederländskt koloni, och den regerande dynastins namn var Nisnoni. Före 1917 bestod Kupang av fem mindre kungariken, där Sonbai Kecil var ett av dem. Detta var i sin tur en avläggare till kejsardömet Sonbai.

Den nuvarande rajan av Kupang, Don Leopold Nisnoni, förlänar än idag de gamla titlarna fettor, raja muda och temukung, vilka enligt kungahusets spanska representanters sida ska motsvara hertig, markgreve och baron. Jag har tidigare skrivit lite om avsatta furstehus titelförläningar.

Utöver det förlänas den äldre utmärkelsen Bintang Sonbai Sonaf Kupang, vilket kanske kan översättas som kungahuset av Kupangs Sonbais stjärna. Det är en åttauddig enklare graverad stjärna i gulmetall, vilken för tankarna till kejserliga Etiopiska Stjärnordens kommendörskraschan. Som utmärkelse utan band bärs den under bröstdekorationer och under ev. kraschaner. Stjärnan finns även i en femuddig emaljerad version.

Därutöver förlänas en halsdekoration, som ett synbart tecken på att innehavaren är Ahli-Ahli Kehormatan Kraton Kupang (Companion of Honor of the Royal House of Kupang), vilket på svenska kanske kan översättas kungahuset av Kupangs hederstecken. Dekorationen är inte olik tecknet för Companion of the Royal House of O’Conor (titulära prinsar av Connaught och närmaste ättlingar till den siste irländske högkonungen).

Artikeln kan vara intressant eftersom tre svenskar nyligen har fått utmärkelser från Kupang enligt vad jag kunnat följa på Facebook.

2 tankar på “Kungahuset av Kupang och dess utmärkelser

  1. Känner inte närmare till detaljerna men har även sätt detta på FB då jag är vän med en av personerna där, inte han som blivit hertig. Bra att få lite sansad info.

    Jag tycker att det är synd att fler och fler svenskar fiskar i allt avlägsnare vatten för att kunna erhålla utmärkelser.

    När är det dags för att köra igång de svenska statsordnarna igen?
    När är det dags för en reformation av Johanniterorden i Sverige?
    Sverige är pinsamt förlegat på dessa punkter.

  2. I sammanhanget indonesiska furstehus må nämnas sultanatet Yogyakarta vilket har en särställning i det att sultanen tillika är guvernör av regionen Yogyakarta. Detta har varit praxis sedan självständigheten men fästes i lag 2012. Regionen Yogyakarta är således att se såsom en ärftlig monarki inom republiken Indonesien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.