Malteserhjälpens bal till minne av Salige Gerard 2015

Här följer en rapport från Malteserhjälpens bal på Riddarhuset, men helgen omfattade så mycket mer. På samma sätt som flera utländska riddarordnars årskapitel bestod helgen av en mer informell middag på fredagen, formell middag på lördagen och mässa på söndagen, interfolierat av lite sightseeing.

Eftersom många av balgästerna inte känner varandra på förhand, bl.a. därför att en malteserbal lockar såväl utländska malteserriddare som utländska riddare av andra riddarordnar, så är den informella middagen på fredagen ett bra sätt att komma närmare varandra och gör helt enkelt balen till en trevligare och mer familjär upplevelse, trots att den på ett plan är mer formell.

Den informella middagen ägde rum på Militärsällskapet, och det var en trevlig upplevelse. Den militära anknytningen är påtaglig genom mängden målningar, modeller, vapen och rustningar som finns i lokalerna. Ett planerat föredrag kring Salige Gerard var tvungen att ställas in på grund av sjukdom, men en trevlig stund likväl. Under lördagens förmiddag bjöds en visning av Storkyrkan inklusive en visning av kyrktornet vilket gav en makalös utsikt över Gamla stan och Stockholm som helhet, följt av en lunch på Nobelmuseet.

Balen ägde rum på Riddarhuset under RSMaltO KSMaltO:sFO H.H. prins Max von und zu Liechtensteins höge beskyddarskap. Prins Max har nyligen lämnat ordförandeskapet för Malteserhjälpen efter tolv år i rollen och fick under kvällen genom sin efterträdare Carl Falck mottaga kallelse till hedersordförande för Malteserhjälpen. Välförtjänt!

Middagen inleddes med en konsert i Riddarhusets sal, där klarinettisten Ruth Tatlow ackompanjerade sopranen Miranda Colchester. Många uttryckte efter konserten uppskattning för Mirandas mjuka röst. Under middagen hölls tal som berörde salige Gerard och efter middagens avslutning intogs efterrätt och kaffe i salongerna. Dans till levande orkester vidtog i Riddarhusets trapphall, och i orkesterns paus drogs vinsterna i kvällens välgörenhetslotteri.  Det fanns många intressanta ordenskors på balen. Utöver RSMaltO och DamSMaltO även StkSMaltO:sFO, KSMaltO:sFO, KPåvlHGO, PåvlHGO:sFK3kl, RJohO, RTyJohO, RNeapS:tGO2kl, KPåvlS:tGO, KPS:tMO, StkGeÖTO och StkGeHTO. Noterbart var att ingen bar någon självutnämnd riddarorden, vilket skett tidigare till viss förvåning.

Söndagen innebar mässfirande i Riddarholmens kyrka med kaplanen vid svenska ståthållarskapet av PåvlHGO p. Fredrik Emanuelsson OMI, och såg maltesseriddare, heliga gravens riddare och johanniterriddare i cucullor och mantlar. Det är – som alltid – speciellt att besöka Riddarholmskyrkan så sent på hösten, en levande påminnelse av hur kyrkobesök kanske tedde sig fram till för 100 år sedan, lite kallt och lite mörkt. För att avrunda helgen och avsluta i värme och ljus fanns möjlighet att delta i en gemensam brunch på Strand hotell, och därifrån skildes de flesta efter en trevlig helg. Ett varmt tack till organisatörerna Ilona, H.H. Max samt Sabine!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s