Johanniterordens kaplan ny överhovpredikant

Intressant inlägg från Phaleristica. Dalman låter möjligen inte direkt adligt, men herr Johan Dalman tillhör adliga ätten nr 1718 Dalman.

Phaleristica

För en månad sedan vigdes Johan Dalman till biskop för Strängnäs stift och igår meddelades att han utnämnts till ny överhovpredikant. Därmed kommer han att utöva tillsyn över två stift, varav det ena består av en enda församling: hovförsamlingen. Lämna Strängnäs lär han inte behöva göra särskilt ofta annat än för att leda hovkonsistoriet (motsvarande domkapitlet) och officiera vid kungliga högtider.

Lars-Göran Lönnermark in 2013 Avgående överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark med sitt särskilda ämbetstecken.

Men Dalman har inte bara sina stift att tänka på. Han är dessutom ordenskaplan och förste vice ordförande för Johanniterorden i Sverige. En riddarorden med en historia som sträcker sig tillbaka till korstågen. Till skillnad från statsordnarna är Johanniterorden en mycket verksam organisation där medlemmarna aktivt verkar i orden ursprungliga syfte – att bistå äldre, sjuka och handikappade. Den delar sitt ursprung med de tyska, nederländska och brittiska Johanniterordnarna, samt med den katolska Malteserorden.

Johanniterordens vapen. Johanniterordens vapen.

Johanniterorden är i kraft av sin historia och sitt kungliga beskyddarskap en

View original post 215 fler ord

Annonser

3 reaktioner till “Johanniterordens kaplan ny överhovpredikant”

  1. Dessvärre lär detta innebära att det kommer att dröja innan vi åter får se överhovpredikantskorset, då biskop Dalman ju har ett av stiftsbiskopskorsen.
    De tidigare överhovpredikanterna som var pensionerade biskopar använde visserligen överhovpredikantskorset istället för emerituskorsen, men det kan en tjänstgörande biskop knappast göra. Möjligtvis kan han göra som Växjöbispen, som använder Kalmarkorset när han är i gamla Kalmar stift.

  2. En person nära Hovstaterna har skickat en fundering som svar på din kommentar: den nye överhovpredikanten kommer säkert att bära överhovpredikantskorset när han uppträder i den funktionen; korsen är likvärdiga i rang om inte hovets variant rent socialt smäller högre, s.a.s. ”Överhovet” är ju biskops vederlike och en sådan utnämnes sedan ett antal år inte ur någon annan krets än ur aktiva eller f.d. biskopars i Svenska kyrkan krets.

  3. Det kan kanske vara värt att nämna att sedan Kyrkoordningen 2000, så måste överhovpredikanten vara biskop.

    För övrigt syntes överhovpredikanten som hastigast i tv-sändningarna från Nobelprisutdelningen, och om jag inte såg fel, så bar han då ordinarie biskopskors, samt ordenstecken för rättsledamot av Johanniterorden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s