PS:tMO – kungligt varumärke

De som är intresserade av riddarordnar hittar förr eller senare uppgiften att kungl. Portugisiska Sankt Mikaels av vingen orden (PS:tMO) återupplivades som orden av portugisiska monarkister år 1981. Först flera år senare informerades H.K.H. Dom Duarte om tilltaget, vilket ledde till en kunglig återupplivning 1986.

Vi spolar fram tiden till 2007. Av olika skäl blir H.K.H. Dom Duarte oense med en av de ledande monarkisterna i Portugal, fadosångaren Nuno da Câmara Pereira. Efter en brytning mellan de två visar det sig att da Câmara Pereira har registrerat Sankt Mikaels ordens kors som ett varumärke i Portugal – i sitt eget namn(!). Med detta varumärkesskydd startar han sin version av Sankt Mikaels av vingen orden, en självutnämnd riddarorden. Detta ledde till att kungl Portugisiska Sankt Mikaelsordens var tvungen att införa ytterligare ett ordenskors som klenod och på mantlar, primärt avsett att bäras i Portugal, medan det äldre ordenskorset burits utanför Portugal: detta visas bland annat på medalj.nu.

Det hör till ovanligheterna att riddarordnar och kungahus processar, men i det här fallet bedömdes det som nödvändigt – för en orden är dess ordenskors rätt centralt. I den initiala rättsprocessen förlorade H.K.H. Dom Duarte. Målet förloras därför att det som prövas i första läget var om registreringen var rätt gjort, och det var den. Efter långa processer och överklaganden rapporterades i oktober 2015 att H.K.H. Dom Duarte dömts att betala 300 000 euro i skadestånd till Nuno da Câmara Pereira för överträdelse av varumärkesrätten, men i ett annat och nästan samtidigt avgjort mål konstaterades oväntat att Nuno da Câmara Pereiras portugisiska registrering av varumärket hade förfallit: därmed övergick varumärkesregistreringen till H.K.H. Dom Duarte. Utfallen var i viss mån kontradiktoriska, därför gjordes en förnyad och slutgiltig högsta prövning som lett till att H.K.H. Don Duarte åter har full rätt till Sankt Mikaels av vingens ordenskors – och är dessutom inte skadeståndsskyldig. Vive o Rei!

Enligt uppgift har H.K.H. Dom Duarte uttryckt att han har haft full tillit till ärkeängelns stöd i frågan…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s