Utmärkelser om halsen – i bredd!

Det finns inte så mycket att säga om 2015 års upplaga av Nobelfesten annat än att det är trist att så få bär utmärkelser. Eller snarare, att så få förlänas utmärkelser.

På damsidan så är det intressant att notera H M Drottning Silvias placering av Serafimerordens band och broschen för att hålla bandet på plats, väldigt stiligt och genomtänkt. Även H K H Prinsessan Madeleines brosch för samma ändamål är värd att notera, placerad på ryggsidan i år.

Herrarna begår samma kända synder: f.d. utbildningsminister Jan Björklund bär fortfarande sina storkorsband okortade vilket gör att ordenskorset hänger 10 cm för långt ner – egentligen borde alla storkors band tas till en skräddare så att man kan göra om det ordentligt, korta banden nerifrån och flytta upp knuten/rosetten/kordongen som håller ordenstecknet, alternativt provisoriskt dra upp bandet vid axeln till så att ordenstecknet vilar på höften strax under frackrocken, och därefter säkerhetsnåls bandet i en kortning.

Och om halsen… Det är fortfarande så att ett antal personer bär utmärkelser i band om halsen över/under varandra långt nere på magen, och utan hänsyn till inbördes ordning (Japanska Kulturorden är väl möjligen ett undantag, givet dess speciella bandmontering).

På förra årets ”alternativa” Nobelfest som delar av diplomatiska kåren arrangerade på hotell Sheraton hade jag förmånen att sitta bredvid en dam, vars make hade tjänstgjort vid hovet, och som mycket frågande kommenterade att jag då bar utmärkelser i band om halsen – i bredd.

Att opåkallat kommentera hur utmärkelser bärs tycker jag inte är särskilt artigt: däremot, om någon frågar om det är rätt eller inte brukar jag avslöja om det finns förbättringspotential, men jag försöker vara hovsam därför att det kan vara en känslig fråga.

Men i alla fall, jag var lika säker på att jag gjorde rätt, som att damen i fråga var att jag gjorde fel. I den tvärsäkerheten och påstridigheten hittade jag möjligen en viktig sentida felkälla till hur utmärkelser ska bäras.

När det gäller utmärkelser till uniform som är knäppt hela vägen upp till halsen, så har utmärkelser om halsen burits uppifrån och ned i rangordning. Det finaste om halsen, övriga sticker fram mellan knapparna på bröstet.

Men för frack (och uniform med öppna slag) och gäller max tre i bredd och det har varit så i minst 85 år i skriftliga direktiv, troligen mycket längre (men jag har inte sökt sådana källor än). Senaste som det skrivits i frågan är ”Att bära ordnar utmärkelsetecken” (Kungl. Maj:ts Orden 2010).

Kommendörskors eller medalj av 12. storleken bärs i band om halsen. Bandet skall vara så kortat att bandlänken kommer omedelbart under rosettens knut. Bandet ligger på kragen och rosettens band och fästs i nacken så dess fästanordnlngar inte syns ovanför frackens krage.

Anm 1. Högst tre halskors-bäres samtidigt. Det högsta (företrädesvis) i mitten, det andra i rang till höget från bäraren sett och det tredje till vänster. Den förnämsta ordens band bärs överst.

Sista meningen, överst betyder alltså inte högst upp i höjd utan bandet ovanpå de andra banden, d.v.s. så att det täcker de lägre kommendörskorsens (motsvarande medaljers) band.

Före det är det ett hopp till 1987 (2 uppl 1998) då vice ordenskansler vid KMO, generalmajor, m.m. Fredrik Löwenhielm skrev ”Svenska ordnar och medaljer”. Här står:

En till tre stora ordenstecken (medaljer) kan lämpligen bäras, varvid de placeras bredvid – ej under – varandra med den finaste i mitten, det andra i rang till höger från bäraren sett och det tredje till vänster.

Dessförinnan är det ett långt hopp till 1953 då 3:e upplagan av ”När och hur böra ordnar bäras”. 1:a uppl kom 1929, 2:a upplagan 1943, skriven av Ernst Areen och Sten Lewenhaupt, båda verksamma vid KMO (och boken har också KMO:s sigill på framsidan). I 3:e upplagan, s. 40:

Kommendörer
Till om halsen knäppt uniform (militär och civil): Bandet anbringas innanför uniformskragen med ordensstjärnan hängande omedelbart i kroppens mittlinje. Flera kommendörskors fästas under varandra mellan livplaggets knappar, den förnämsta ordens överst. (Bild 11 och 13.)

Till sådan militär eller civil uniform, till vilken stärkkrage och halsduk användes samt till civil högtidsdräkt: Bandet anbringas tätt omkring kragen ovanpå halsduksbandet men under halsduksrosetten.

Två kommendörsstjärnor fästes i jämnbredd, den förnämsta ordens till höger och dess band överst. Tre kommendörsstjärnor: den förnämsta ordens överst i mitten, de övriga under och i jämnbredd med varandra, det förnämligare till höger osv. (Bild 14, 15, 21 och 23.)

”Stjärna” ovan är den traditionella svenska benämningen på ordenstecken, alltså inte kraschanen. Sista meningen är lite oklar och skulle nog haft lydelsen …den förnämsta ordens band överst i mitten… vilket de fyra bilderna alla visar. Över läses alltså som ovanpå.

Swedish Royal Family / President of TunisiaFör den klentrogne: två beskurna bilder från Damens värld tagna under det tunisiska statsbesöket tidigare i år. Titta på de bägge prinsarna: de bär Tunisiska Nationalförtjänstorden i guld och blått om halsen i bredd med Nordstjärneordens vita ordenskors med gyllene krona, inte över/under.

Swedish Royal Family / President of TunisiaDet tunisiska orden är högre i rang än svenskt vid tunisiskt statsbesök. Därför är det tunisiska ordenstecknet till (bärarens) höger och Nordstjärneorden till (bärarens) vänster, och den tunisiska ordens blågula band vilar ovanpå Nordstjärneordens svarta band.

Men med detta hoppas jag dock att det är tydligt för frack: utmärkelser om halsen – i bredd, sedan minst 1929.

 

2 reaktioner till “Utmärkelser om halsen – i bredd!”

  1. Jag lade märke till, efter att ha kollat igenom uppsjön av bilder från årets festligheter, att både Drottning Silvia och Prinsessan Madeleine bar olika kraschaner på de två olika middagarna.

    Det är föga förvånande att Drottningen gör det, det har hon gjort vid tidigare tillfällen också. Första kvällen bar hon den brillianterade kraschanen, medan hon bar i jämförelse mycket enklare i silver och ljusblå mittglob den andra kvällen. Drottningen väljer inte alltid att bära den extra utsmyckade kraschanen har jag märkt, speciellt när hon bär mer än en kraschan, till exempel vid statsbesök eller vid gala utomlands.

    Mer förvånande tyckte jag att det var att Prinsessan Madeleine inte bar samma kraschan två kvällar i rad. Den första kvällen bar hon den i är vana att se henne bära, i silver och med ljusblå mittglob. Förmodligen den hon fick på sin 18-årsdag. Den andra kvällen däremot bar hon en kraschan som till sitt utseende liknar Prins Daniels och Prinsessans Sofias, i silver och guld samt med en mörkblå mittglob, det vill säga det nya utseendet på kraschanerna. Jag måste säga att jag tycker det är intressant att Prinsessan Madeleine av någon anledning bär två olika varianter, två kvällar i följd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.