Endast egen död giltigt förfall för mottagande av statschefens medaljer

För den som undrar, så ligger bloggen lite i träda eftersom jag gripit mig an ett nytt jobb med full kraft: jag har till och med haft svårt att hinna med statschefens medaljförläningar med anledning av Carl-dagen den 28 januari.

Phaleristica har förtjänstfullt bloggat både om H M Konungens medaljförläningar där han lyfter fram att fv statsministern förlänas H M Konungens medalj och även tittat djupare i de ordnar och medaljer som statsministrar tidigare förlänats. Till Dagens industri säger dock Reinfeldt att han inte kommer att delta i utdelningsceremonien – på grund av ett tidigare inbokat framträdande i Skåne (tack Jan för tipset)!

Man tar dig för pannan.

Om vi vänder ögonen mot Storbritannien, så förlänas framstående politiker som stats- och regeringschefer livstids adelskap (life peerage) eller de högsta ordensklasserna i de finaste ordnarna. Helt enkelt därför att det ansvar som följer med ämbetet är betydande. Så fungerar offentliga belöningssystem världen över. Fransmännen har sin Hederslegion, som är mycket eftertraktad, tyskarna har sitt Bundesverdienstkreuz. Och så vidare.

Eftersom offentliga utmärkelser utgår från statschefen som statens och därför folkets främsta representant, så handlar utmärkelser om nationens uppskattning. Ett sådant uttryck av tacksamhet måste absolut förvaltas som mottagare.

Jag tror att det i Storbritannien för en mottagare av ett adelskap eller ridderskap skulle vara helt otänkbart att meddela förhinder. Att avböja ceremonin att knäböja för statschefen och mottaga riddarslag. Lika otänkbart för fransmän, tyskar, eller många andra länder. Situationens allvar och stundens betydelse gör att man måste lägga allt annat åt sidan. Och det är samma förhållande oavsett om man förlänas Konungens medalj av 12:e, 8:e eller 5:e storleken, eller om man är sportstjärna, rockstjärna, poet, författare. Som det ibland uttrycks

Endast egen död giltigt förfall.

Sveriges finaste utmärkelse är Serafimerorden. Den förlänas sedan 1975 inte till svenska medborgare, men när den var aktiv hade den klara konotationer av att vara något mer än de övriga svenska officiella ordnarna – nästan ett life peerage, eftersom en serafimerriddare titulerades ”herr” precis som riddare i äldre tider, och ett heraldiskt vapen fastställs än idag för serafimerriddare och -ledamöter, att hänga i serafimersalen på Slottet och efter serafimerriddarens död, i Riddarholmskyrkan.

Två klasser av två medaljer har getts samma rang som Serafimerorden. Det är den av regeringen förlänade kungliga medaljen ”Illis Quorum” i guld av 18:e storleken buren i kedja samt H M Konungens medalj i guld av 12:e storleken buren i kedja.

Det som skett är alltså att den fv statsministern Fredrik Reinfelt förlänas det yppersta i utmärkelseväg. Något som i andra länder svårligen skulle medföra att man meddelar förhinder. När statschefen kallar personer till sitt lands finaste utmärkelser, så inställer man sig ovillkorligen. För den heder som visas utförda insatser måste återgäldas i att mottagaren också hedrar utdelarens beslut att förläna utmärkelsen likväl som dem han i sin tur är statschef för. Du och jag.

Och att någon inte förstår denna viktiga protokollära fråga, förstår symboliken i detta, så blir jag gruvligt besviken. För mig, och säkert för utdelaren, så uppfattas det som att mottagen inte sätter något värde i att få utmärkelsen.

Men, det är klart: den förra borgerliga regeringen gick inte fram i frågan om att reformera  det skeva offentliga belöningssystem som är världsunikt i sin genuina dysfunktionalitet. Plötsligt ligger ett förklarat ljus över det frågan.

Man får hoppas på nyare förmågor.

Annonser

One thought on “Endast egen död giltigt förfall för mottagande av statschefens medaljer”

  1. Vi pratar här om personen vars regering fann det lämpligt att ge tronföljaren en platt-TV. Reinfeldts monumentala oförmåga att uppträda värdigt och protokollsenligt mot kungahuset är alltså redan dokumenterad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s