Ny portugisisk tronpretendent *suck*

Som bekant dog ”legitimist-grenen” av Portugals kungahus ut genom att Kung Emanuel II av Portugal, som abdikerade 1910, dog barnlös 1932. Därefter är det ”miguelist-grenen” som bär tronanspråket, idag representerad av Dom Duarte Pio, hertig av Braganza. Tronanspråket bärs av rent formella genealogiska och dynastiska skäl. De båda grenarna försonades därutöver för att säkerställa en stark monarkistisk rörelse i Portugal. Dessutom hävdes år 1952 Ley de Banimento (Lagen om förvisning) som förvisade alla ättlingar till Kung Mikael I av Portugal.

Som jag skrivit om tidigare har en av Dom Duartes tidigare understödjare bedrivit en självutnämnd Sankt Mikaels av vingen orden. Det verkar nu som att denne har lierat sig med en konkurrerande tronpretendent, 6:e hertigen av Loulé. Här går anspråket på kvinnolinje flera gånger, bl.a. då en infantinna av Portugal var första hertiginna av Loulé. Utöver den svagare ställningen rent dynastiskt tycks även frågan om kungahusets ordnar vara mindre väl förvaltad. Dels torgför man konkurrerande versioner av de ordnar som hertigen av Braganza är stormästare för, dels torgför man konkurrerande versioner av flera ordnar som övertagits av republiken Portugal 1910. Det är svårt att tro att republiken Portugal kommer att tillåta detta.

Utmanande och lite ogenomtänkt, men något annat är kanske inte att vänta: 6:e hertigen av Loulés yngste broder, greven av Rio Grande, har sedan många år torgfört en egen orden – Militära Sankt Sebastians av pilen orden.

Caveat Emptor!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s