23 april 2016 Amaranterorden – och ”Patriotiska” 250 år

Så är det dags igen! Nu på lördag är det dags för Stora Amaranterordens bal på Grand Hôtel i Stockholm. En mycket trivsam tillställning som jag skrivit tidigare om härhär, här och här! Värt att notera är att ordensmatrikeln anger regler för bärande, vilket innebär att svenska officiella och halvofficiella utmärkelser kan bäras, därutöver utländska officiella utmärkelser. Att bära ex. MOC, självutnämnda johanniter/malteserordnar, Sankt Lazarusorden av Jerusalem och Tempelherreorden är ett socialt faux pas. För övriga riddarordnar bör ceremonielet tilllfrågas innan bärande, om man ska följa ordens önskemål.

Något in på kvällen är det möjligen så att en del herrar i frack och svart väst dyker upp i Cadierbaren på Grand Hôtel. Dessa är frimurare som haft en sammankomst på Stamhuset i anslutning till Gran Hôtel, och det händer därför att man avrundar där. Detta till skillnad mot herrar med vit väst som alltså är balgäster.

Kungliga slottet har en programserie där Hovets personal medverkar och berättar om sina yrkeskunskaper. Lördagen den 23 april kl. 13.00 berättar ordensintendent Tom C. Bergroth om traditionen kring kungliga jubileumsminnestecken – från 1800-talet till modern tid. Läs mer här!

Det här året  kommer ett antal av mina vänner och bekanta att deltaga på balen som både gäster och i ceremonielet men själv är jag på annan ort i arbetet och missar tillställningen. En annan sak som jag kommer att missa är Kungl. Patriotiska Sällskapets 250-årsjubileum, med jubileumsmiddag i H M Konungens närvaro. Till min stora glädje fick jag en av de vackert utformade inbjudningarna.

När sällskapet instiftades hade ordet patriotisk andra konnotationer än idag: syftet var att understödja bland annat skogs- och lantbruksutveckling och det är så än idag. En viktig verksamhet är utdelande av medaljer för längre (15-25 års) anställning, förtroendeuppdrag eller intressanta gärning för svenska samhället.

Under året som gått har Svenska Heraldiska Föreningen till exempel beslutat att utöver föreningens egen medalj, så kommer föreningen att använda sig av Kungl. Patriotiska sällskapet för att belöna riktigt långvariga förtroendeuppdrag och de första medaljerna har delats ut på årsmötet tidigare i år. Jag önskar att fler företag och föreningar använda sig av denna väg i stället för att själva instifta medaljer, helt enkelt därför att en medalj som är instiftad 1803 har en långt högre rang och lyster än en medalj som instiftats 2016.

På lördag finns det alltså mycket begivenheter – som jag dock varit tvungen att avböja på grund av en resa i arbetet. Utöver det ovan, en större och lite klurig fest hos en vän i Eskilstuna på temat ”bokstaven B” samt städdag och korvgrillning  med grannarna i bostadsrättsföreningen o.s.v.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.