SOSJ – självutnämnd Johanniterorden

Av en vän har jag nåtts av informationen att en av de självutnämnda Johanniterordnarna fortsätter att vara livaktig i Sverige och det är The Sovereign Order of St. John of Jerusalem, Knights Hospitaller (Sovereign Order), prioritet Sankt Eskil.

Ett enkelt lackmustest är färgen på mantel och på bandet till ordenskorset. Det är rött. De äkta Johanniterordnarna (samt Suveräna Malteserorden) har svart mantel (cuculla) och band.

Den allmänt erkända definitionen av en riddarorden är att den har en löpande koppling till ett furstehus i form av beskyddare eller stormästare. Det har Johanniterorden i Sverige haft och står för närvarande under H M Konungens Höga Beskydd. The Sovereign Order of St. John of Jerusalem, Knights Hospitaller (Sovereign Order) hävdar att man haft följande stormästare:

Paul I of Russia (1798-1801)
– Royal Protector/Grand Master
Grand Duke Alexander Mikhailovich of Russia (1913-1933)
Paul de Granier de Cassagnac (1962-1965)
King Peter II of Yugoslavia (1965-1970)
General Comte Pierre de Raymond du Chelas (1973 – 1994))
Prince Andrej of Yugoslavia (1977-1990)
Yves Galouzeau de Villepin (1995 – 2006)
Robert Gordon Brodie (2004-2006)
Ivar Castenschiold (2006 – 2010)
David Richard Lyttelton Rolfe (2010 – )

Som synes uppnår inte SOSJ en tillräcklig anknytning till ett furstehus för att kunna räknas som en äkta riddarorden, och de furstliga episoder som förs fram är mycket omdiskuterade.

Eftersom en och annan svensk adelsman är medlem, så tror vissa att denna orden måste vara äkta. Så är inte fallet och det är sorgligt att svenska adelsmän omedvetet lånar ut sig i rekryterande syfte, snarare än att ingå i den äkta Johanniterorden i Sverige som de skulle kunna ingå i.

Orden har vuxit kraftigt i Finland de sista åren. Efter att ha gjort en överenskommelse med ett finskt autonomt priorat har man nu etablerat ett storpriorat med tre kommenderier och över 100 medlemmar. Detta torde vara högst bekymmersamt för Johanniterridderskapet i Finland, en del av äkta Tyska Johanniterorden.

 

Annonser

2 reaktioner till “SOSJ – självutnämnd Johanniterorden”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s