Att stava till dop

Vid ett svenskt kungligt dop är vi från de senaste åren vana vid att se prinsarna och prinsessorna få ordenstecknet för Serafimerorden efter dopceremonin fästat på sig av H M Konungen, som ordens stormästare. Men mindre uppmärksamhet riktas kanske åt det som föregår själva fästsättningen och vem det är.

Efter själva dopet bär ordenskanslern fram den lilla doporden på Serafimerordens särskilda silverfat dekorerat med ordens kedja längs kanten och överräcker orden till Konungen som sedan fäste den på den nydöpte dopklänning, i det här fallet Prins Oscar. (tack Christian T m.fl.).

1200-4.jpgVem är då ordenskanslern? Jo, sedan 2010 är det fv riksmarskalken Ingemar Eliasson. Han bar Storkors av Finlands Vita Ros Orden i blått band över bröstet och till den hör den översta kraschanen. StkFVRO bärs främst, eftersom nordiska storkors kommer före övriga utländska storkors i rang. Han bär därutöver två kraschaner men jag har haft svårt att se vilka ordnar det är fråga om. På bröstet bär Eliasson tre kungliga jubileumsminnestecken (CXVIG:sJmtIII, CXVIG:sJmtII och VD:sBMM) samt Sveriges Civilförsvarsförbunds kungliga förtjänstmedalj i guld. Runt halsen bär han det stora ämbetstecknet för Kungl. Maj:ts Orden, vilket utöver ordenskanslern bärs av hans vice samt skattmästaren och sekreteraren (för närvarande är vice ordenskanslern även sekreterare). Kon:sGM12mkedja bärs också, syns på den tunna kedjan invid ämbetstecknet.

1200-3Det finns en hel del fina kort på honom och inte minst på hans ämbetsstav, en lång och delikat sak. I Löfström (1948) vill jag minnas att det finns en närbild på stavens huvud med serafer, men det syns inte där just hur lång och smal staven faktiskt är, vilket var en upptäckt för mig. En njutning att se på.

1200-4

Annonser

3 reaktioner till “Att stava till dop”

  1. Ordenskanslern överräckte orden till kungen som därefter fäste den på prinsens klänning 😊

  2. Rättning! Det är förstås inte Kon:sGM8 ordenskanslern har på bröstet, utan SCFGM. Varmt tack till Christian T för uppgiften!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s