StOffPåvlHGO Davor Zovko om dagens riddare

Min vän Davor Zovko släppte igår en bok utgiven på kroatiska av Naklada Sv. Antuna. Titeln är Viteštvo danas – što je zbilja, što je fantazija vilket betyder ”Riddarväsendet idag – vad är verklighet, vad är fantasi”. Boken har 232 sidor, hård pärm, 21 cm, ett antal illustrationer i färg. Förord av KPåvlHGO msgr. Stjepan Biletic. Pris 145 HRK.

20160603_160849-183x300
Boken går igenom ridderskapets/chevaleriets rötter, utveckling under och efter medeltiden, ridderskapets förhållande till adel, samt en inblick i riddarordnar idag. Den ger också en inblick i statliga ordnar med vilka suveräna stater, regeringar och statschefer belönar förtjänstfulla medborgare. Boken tar också upp varför riddarordnar och titeln riddare är viktiga idag. Som kvitto till den belönade att hans ansträngning har gjort någon glad och som signal till samhället att det är osjälviskhet, hårt arbete, ärlighet, hjälpsamhet, mm, som uppskattas och belönas.

Boken funderar kring skillnaden mellan riktiga riddarordnar, vilka utdelas och beskyddas av suveräna, erkända stater, eller furstehus, och olika privata föreningar som på eget initiativ kallar sig själva för ”riddarordnar”. Å ena sidan konstateras att det inte är något fel i sig att det finns personer i privata ridderliga föreningar men konstaterar samtidigt att Den Heliga stolen vid upprepade tillfällen har uttalat sig i sina officiella medier och förklarat att ingen av de självutnämnda ordnarna är erkänd av den Heliga stolen.

Det vore intressant att se en svensk version av boken längre fram: något som jag vet att Davor har funderat på.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s