Ordenshösten 2016

Sommarstiltjen gör sig påmind – kan vara kul att ta en titt på hösten vad gäller riddarordnar i Sverige. Flera av dessa har ju sin stora årliga sammankomst i hemlandet på hösten.

  • Först ut är Ungerska Vitézorden, som kommer att ha sin årliga sammankomst i Bicske utanför Budapest den 10 september. Hösten ser antagning av tre svenska hedersriddare och en ledamot (Vitézi Rend nemzetvédelmi tagok). Ledamoten, som är av ungersk härkomst, kommer sannolikt att överta ordförandeskapet (vitézi hadnagy) för Sverige. Därmed fylls den vakans som uppstod sista december 2013 och det finns hopp om en omstart på verksamheten i Sverige. Eftersom ungernrevolten startade 23 oktober 1956 blir det gissningsvis någon sammankomst för att i Sverige högtidlighålla 60-årsminnet av händelserna.
  • Kungl. Portugisiska Sankt Mikaelsorden kommer – enligt sin webbplats – som vanligt att ses över flera dagar i Fátima, Portugal och Santiago de Compostela, Spanien från den 29 september till 2 oktober i anslutning till Sankt Mikaelsdagen. Det kan möjligen bli en ny svensk hedersriddare och för första gången kommer ett större antal av de redan antagna att deltaga. Utöver det finns tankar på att upprepa den middag som hölls förra hösten på van der Nootska palatset för riddarna, damerna och vänkretsen.
  • Kungl. Italienska Sankt Mauritius- och Lazarusorden samt kungl. Italienska Savojens Förtjänstorden ses i Rom den 8-9 oktober. Det finns en eller ett par svenska kandidater, vilket gör att antalet riddare av orden i Sverige närmar sig tio. En mycket god utveckling.
  • Vid sidan av de dynastiska ordnarna planerar även Ståthållarskapet Sverige av Påvliga Heliga gravens orden sin årliga högtidssammankomst. Enligt ståthållarskapets kalendarium kommer en investitur preliminärt att hållas 21-22 oktober (EDIT: flyttat till 10-11 februari 2017). Jag håller fingrarna i kors för att KPåvlHGO Edward Blom som vanligt ges förtroendet att komponera menyn. Vid sidan av riddarna och damerna finns flera engagerade personer, som utifrån ett eget intresse och medkännande verkar för att stödja ordens verksamhet i Det Heliga landet.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s