MOC – ju fler, desto bättre?

Från olika håll har jag fått information om senaste investituren i Sverige av påstådda ”kungahuset av Aragonien, Sicilien och Mallorca” och dess oäkta riddarorden ”Militare Ordine del Collare (MOC)”. Inte bara en, eller två, eller tre personer har kallats – utan sammanlagt 24 ”riddare” och 6 ”damer”.

30 personer sammantaget! Undantaget Johanniterorden i Sverige (som tar in 5-10 årligen), så motsvarar det minst tio års antagning av endera av de ordnar som står upptagna i ICOC:s register om som av många experter omfattas som äkta ridderliga sammanslutningar. Som jämförelse, här är vad som antas av svenskar i de andra ridderliga sammanslutningarna under 2016 (ungefär samma nivåer som de senaste åren):

 • Suveräna Malteserorden: oklart, troligen 0,
 • Påvliga Heliga gravens orden: 0 (svensk investitur skjuten till 2017)
 • Kungl. Neapolitanska Sankt Georgsorden: 0,
 • Kungl. Italienska Sankt Mauritius- och Lazarusorden: 1-2 riddare,
 • Kungl. Portugisiska Sankt Mikaelsorden: 3 riddare (varav 2 professbröder och 1 hedersbroder i kungl. brödraskapet av densamma orden),
 • Kungl. Georgiens Örn- och tunikeorden: 1-2 riddare, möjligen några ytterligare innan året är slut,
 • Ungerska Vitézorden: 3 hedersriddare och 1 ledamot (VRNT), minst fem år sedan svensk antogs före det.

Vad betyder det? Att ett ”ridderskap” i MOC är värt 1/10-1/30 av ett ridderskap i någon av de i Sverige verkande riddarordnarna?

Den lägsta ordensklassen är ”riddare”, med ett halskors i kommendörsstorlek. I linje med detta resonemang om ordensklasser, har alla kandidater uppnått ålder/ansvar/befogenheter/senioritet/avtryck i samhället som motsvarar gärna överstelöjtnant, helst högre? Jag är rädd för att MOC inte är tillräckligt noggranna på denna punkt och att MOC därför bidrar till att devalvera vad ett halskors i kommendörsstorlek står för. Jag hoppas innerligt att jag har fel.

Utöver det, så har man i Sverige processat i domstol mot Kungl. Maj:ts Orden, vad jag förstår eftersom man inte fått bärandetillstånd till svensk uniform. Vilket är helt galet, eftersom dynastiska ordnar inte bör ha bärandetillstånd.

Parallellt exempel: en svensk medlem av kungl. Portugisiska Sankt Mikaelsorden sökte lite förhastat och utan att ha stämt av internt bärandetillstånd till svensk uniform för 5-6 år sedan och fick avslag – vilket var helt rätt. Av portugisiska utmärkelser ska endast officiella portugisiska sådana bäras på svensk uniform, eftersom uniform används i officiella sammanhang. Beslutet accepterades till fullo av riddaren (och orden), och andra dynastiska ordnar skulle göra detsamma.

MOC borde inse att det och sluta att driva frågan. För om man förlorar, så har man förlorat på riktiga grunder, och om man vinner, så är det en pyrrhus-seger. Orden, kungahuset, varje riddare och varje ledamot kommer då sannolikt att vara avskydd av alla andra äkta kungahus och av alla andra riddare av alla andra riddarordnar därför att man framtvingat något som är principiellt fel. Även om man då får bära orden till uniform.

Och hur man som svensk kan sätta ett annat kungahus helt och hållet före sitt eget lands, det är en gåta för mig. För om man får bärandetillstånd så närmar vi oss ett resonemang liknande det som jag lyft för ThO och S:tLazO till uniform (se även kommentarerna).

Man kan inte tvinga fram erkännanden domstolsvägen, med en stämpel på ett papper. Erkännande som kungahus av andra kungahus får man först om man agerar som ett kungahus och erkännande som riddarorden får man först om man agerar som en riddarorden. MOC/”kungahuset” har uppenbarligen en bit kvar, utöver de brister som jag tidigare beskrivit på http://arnell.cc/illegitim.htm#moc (f.n. en något äldre version efter att sidan hackades i våras). Jag tror säkert att i den ganska stora bubbla som MOC numera utgör, så är det ganska trevligt och gemytligt. Men mitt råd till alla medlemmar av MOC är att försöka intressera sig för andra riddarordnar, som faktiskt har erkänsla i den riktiga världen utanför denna bubbla. För ett medlemskap i MOC stänger fler dörrar än det öppnar.

6 reaktioner till “MOC – ju fler, desto bättre?”

 1. MOC förlorade rättsprocessen. De hävdade att de ”upplevt en allvarlig renomméförlust” efter KMO:s uttalat sig angående bärandetillstånd och ville överklaga det. Men ett uttalande går inte att överklaga. De försökte t. o. m. få Högsta förvaltningsdomstolen att ta upp frågan, vilket den förstås inte gjorde. Man kan undra hur MOC tänker kring renommé om de tror att de kan processa sig till den …

  1. Ja, det stämmer, väl skrivet. En person med inblick har nämnt att MOC försöker få rätt genom att processa på europeisk nivå. Enbart pinsamt!

   MOC har vunnit flera italienska mål – på liknande sätt som andra oäkta riddarordnar genom skiljedomsmål – men det är allmänt känt att självutnämnda riddarordnar har använt det italienska domstolsväsendet för att producera ”erkännanden”. I ett inlägg på rec.heraldry konstaterades följande mönster:

   1) Come up with your claim.
   2) Have a friendly Italian deny your claim.
   3) Bring a lawsuit in a chosen Italian court against the friendly Italian.
   4) Print out the following (BEFORE going into court, doing so in the courtroom looks tacky) and fill it in.

   \\\\\\\\\\\\\\\\CLIP HERE\\\\\\\\\\\\\\\\\

   Let it be known to all and sundry that

   ___________________________________

   is

   Prince of

   ___________________________________

   Undoubted heir of Eeenimiinimainimoe IV who reigned in 7564 BC, and is entitled to (tick all that apply):

   Grant whatever hereditary and life titles he can invent to whoever he pleases until the cows come home

   Canonize and consecrate whomsoever he wishes

   Create and name Grand Masters of Sovereign Orders of Chivalry on all islands either in the Dodecanese, where most people speak Maltese, or have at least one topless beach

   Droit de seigneur and jus primae noctis to all unmarried women of childbearing age in his dominions not more skilled in martial arts than he

   Invent councils of royal houses that do nothing but name him to head them

   Define his genealogy and the rules of descent as he sees fit

   Stop time, reverse the sun, and sic the tides on King Canute

   Grant root access on all master nameservers except during a general reboot

   All in all, three times the mojo and juju of the County Palatine of Durham

   And to any who doubt this, Nyahh Nyahh Nyahh!!!”

   \\\\\\\\\\\\\\\\CLIP HERE\\\\\\\\\\\\\\\\\

   5) Present the certificate as evidence.
   6) The friendly Italian puts on his best dumbfounded gasp and says he can’t possibly argue with the certificate.
   7) The judge wags his finger at the friendly Italian, awards a summary judgement against him, and tells you you won the case.
   8) You tell the world the Italian court recognized you.

   Att en orden eller ett kungahus hävdar sin legitimitet via domstolsutslag, i synnerhet italienska, är en röd flagga: äkta kungahus och äkta riddarordnar agerar inte på det sättet.

 2. Stort tack för fortsatt ”bloggande” även i semestertider. Alltid lika roligt och intressant att läsa 😊

 3. Tack för informationen om MOCs processande mot KMO! Det är naturligtvis ett agerande som i sig kraftigt drar ner sällskapets renommé.

  Angående ordensklasser och motsvarande militära grader skulle det vara intressant med ett framtida inlägg där detta utvecklades med överförda exempel på positioner inom t.ex. näringsliv och politik.

  1. Tack själv! När det gäller näringsliv och politik är det lite mer flytande: den gamla rangordningen som gällde fram till 1909 utgick från militära grader och inrangerade övriga personer i statlig tjänst bland dessa klasser. Näringslivet stod redan då utanför, likaså riksdagsledamöterna som hade rang efter sitt yrke eftersom riksdagsuppdraget då inte var på heltid.

   En vägledning är placeringslistan i Hovkalender, som dessvärre tagits bort sedan 2012. Den listar ju individer i olika grupper och där ingår politiker och näringslivsföreträdare. Jag kan gärna försöka skriva ihop något utifrån det material jag har. Tack för tipset!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.