Tvättäkta johanniterriddare?

Det finns ett Uppsalabaserat torneringssällskap kallat Nordic Knights, som årligen deltar i Skoklosterspelen. Grundaren förkommer mycket i media, senast i förra veckan i flera klipp (bl. a. här, tack Johan för tipset!) där han framställs som en tvättäkta johanniterriddare, dubbad och allt, med titeln ”sir”.

Men är han verkligen en äkta johanniterriddare? Nej, dessvärre, och det förvånar att inte media gör en bättre bakgrundskoll. Den enda äkta Johanniterorden i Sverige har H M Konungen som beskyddare, består av ca 350 riddare som alla har adlig anknytning. Eftersom den aktuelle ”johanniterriddaren” inte har ett adligt efternamn är han uppenbarligen inte medlem i den äkta Johanniterorden, och eftersom han inte är katolik är han heller inte medlem i Suveräna Malteserorden som är den äkta katolska grenen av johannitertraditionen.

Personen ifråga verkar vara medlem i Sovereign Order of St. John of Jerusalem – the Hereditary Order (SOSJ), vilket inte är en äkta riddarorden, därför att den idag allmänt vedertagna definitionen av en riddarorden är att den måste ha en tydlig koppling till ett kungahus, antingen som stormästare eller beskyddare. Och det har inte SOSJ. Alltså är inte ridderskapet ett genuint ridderskap.

(EDIT 2016-08-05: Fel orden, nu med direktlänk till rätt orden ovan. Det finns flera självutnämnda Johanniterordnar med snarlika namn så det är lätt att göra misstag: genom att söka på den svenske (med)prior för denna ordensgren, så hittar man att denne deltog i Skoklosterspelen. Vidare att kansler inom prioratet är den förstnämnde riddaren och att de båda varit medlemmar sedan 2001. Intressant att (med)prior är aktiv i ett annat torneringssällskap: ytterligt tråkig om en självutnämnd Johanniterorden, med en något tveksam historieskrivning, breder ut sig just i det som är historiskt återskapande. Fram till mitten på 00-talet var Johannes Döparens Sällskap aktiva i historiskt återskapande utan att påstå att man var en riddarorden.)

Tråkigt, eftersom ”johanniterriddaren” i intervjuer visar god kännedom om ridderliga värderingar och bedriver en bra verksamhet: om SOSJ lämnades skulle han inte omöjligt antas av en äkta riddarorden: i Kungl. Portugisiska Sankt Mikaelsorden finns till exempel en svensk riddare som är intresserad av historiskt återskapande som hobby och kan fäktning. Men gissningsvis har ”johanniterriddaren” gått så långt i att bygga en identitet och ett varumärke att han har svårt att backa från sin position. Även om hans bruk av ”sir” direkt avslöjar att han är en oäkta riddare, enligt denna artikels andra + näst sista stycke och det är särskilt noterbart att äkta brittiska johanniterriddare formellt inte benämns sir.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s