Herr Scheels serafimerringning

Det är rätt fascinerande att ha kontakt med Kungl. Maj:ts Orden, därför att det är så långt ifrån tråkigt och dammigt som man först kan tänka sig, när man hör namnet. Det finns alltid något nytt som hänt eller händer, något nytt som planeras!

2016-09-07-11-24-59Dagen började hemma, men jag tittade upp på KMO på en kopp kaffe för att efter sommaruppehållet diskutera olika frågor. Eftersom serafimerringningen för herr Scheel skulle äga rum idag, fick jag frågan om jag ville gå med hedersvakten till Riddarholmskyrkan. En stor ära, och det ville jag förstås inte missa.

2016-09-07 11.46.49.jpgProcessionen utgick från Västra valvet på Kungl. Slottet och gick som vanligt via yttre borggården och vidare ner Storkyrkobrinken mot Riddarholmskyrkan. Fyra trumslagare gick först, följt av tio soldater från Livgardet. Vapenplåten bars av en lång, bra kvinnlig fanjunkare – och det är tydligt att det måste vara en lång person med långa armar, för att kunna se gott och väl över kanten på vapenplåten.

Då den tyske ambassadören nyligen tillträtt och hade fullt upp med andra möten deltog från tyska ambassaden en annan ledande företrädare samt en överstelöjtnant. Från KMO deltog ordenskansler, vice ordenskansler, ordenskanslisten, ordensarkivarien, ordenshistoriografen samt jag själv.

2016-09-07-12-28-07Väl i Riddarholmskyrkan möttes vi i dörren av en herre i frack med svart väst och utmärkelser, mycket värdigt. Vakten posterades och skölden sattes upp under det att serafimerringningen pågick och en avdelning hornmusiker spelade. Efter att vice ordenskanslern presenterat den avlidne i en kort parentation på svenska och tyska vidtog åter hornmusikerna. När de troppat av var det som vanligt fritt att vandra runt i kyrkan och titta på det som intresserar.

2016-09-07-12-29-00För att återknyta till ingressen, en sak av intresse är vapenskölden som sitter ovanför orgelläktaren. Den hade ursprungligen en serafimerkedja runt sig, men runt år 1916 bröts den bort. Nu har KMO sett till att kedjan återställts. Själva klenoden är dock inte klar: det sitter en bild under kedjan som provisorium men inget man tänker på om man inte vet om det. Fiffigt!

Under återtåget från Riddarholmskyrkan kom vi in på hur serafimerringning har gått till på olika sätt sedan ca 1970-talet. Det var inte så länge sedan vapenplåten fördes enskilt och på enklaste sätt från Kungl. Slottet av en företrädare från KMO till kyrkan, jämfört med hur det går till idag med den värdiga inramning som hedersvakten ger. Under en period hängdes vapenplåten upp på de krokar som plåten skulle hänga på efter ringningens slut. Det skruvas fortfarande i små detaljer kring hur allt ska gå till, vilket även framöver gör det intressant att närvara vid ringningarna även för den som deltagit flera gånger. Och för en förstagångsdeltagare måste det vara lite speciellt.

One thought on “Herr Scheels serafimerringning”

  1. Det som kan synas något märkligt är att grenadjärvakten bär vapen men bajonett i kyrkorummet – Guds Hus. Är det något som följer traditionen eller utgör det en senare ordning?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s