Handelsresande i ordnar och medaljer

Det finns en tradition bland riddarordnar, att den initiala donationen för medlemskapet ungefär motsvarar vad en pilgrimsresa till Jerusalem kostar. I praktiken rör det sig om, grovt räknat, någonstans mellan 5 000 – 35 000 kr. Ganska stora summor, som kan locka fram det sämsta hos folk – lite paradoxalt, i en verksamhet med lite högre syften…

Runt 2009 var det holländare bosatt i Tyskland som fick den ljusa idén att sälja kopior av ett av sina många ordensbrev med nya ifyllda namn. I praktiken en sedelpress med många nollor, men tilltaget uppdagades snabbt och personen i fråga skandaliserades fullständigt. Det gick nämligen att spåra kopiorna tillbaka till källan, därför att ordenskansliet regelmässigt drar kopior på alla utlämnade diplom. Därefter var det bara att granska vilket originaldiplom som hade exakt samma namnteckning som kopiorna och återkalla ridderskapet för den aktuella personen. Det ledde också till att de riddarordnar som förlänat honom något återkallade denna persons samtliga utnämningar, varav några av världens mest högt skattade riddarordnar.

Ett annat exempel är en estländare bosatt i London. Han blev involverad i ett sydostasiatiskt f.d. regerande furstehus, som år 2010 etablerade en orden med hans hjälp som kansler. Genom att förläna denna orden till andra f.d. regerande furstehus i Europa, Afrika och Asien, kyrkliga överhuvuden m.m. som protokollärt utbyte fick han mycket förnämliga ordnar själv i sin roll som kansler. Därigenom hade han sällsynt goda möjligheter att föreslå personer till olika dynastiska ordnar och medaljer – och det har visat sig att han lade på ett antal procent på de fastslagna donationerna att behålla i egen ficka. Mycket vill ha mer: eftersom det rörde sig om många furstehus, många ordnar och många intresserade nådde hans verksamhet företagsmässiga proportioner. Men någonstans 2012 tappade han kontrollen: han tog in nya uppdrag att agera mellanhand i, men slutade leverera och behöll pengarna för sig själv. Även här återkallade samtliga riddarordnar hans utnämningar, och han lever enligt uppgift i Kina nu därför att det är så många som skulle vilja tala allvar med honom om de sammantaget hundratusentals dollar/euro som han är skyldig.

I dagarna har jag förstått att ännu en sådan skandal är aktuell: en italienare som instiftat en akademi runt 2015, som egentligen inte har någon större verksamhet utan förlänar hedersmedlemskap till f.d. regerande kungahus och deras främsta företrädare och på det sättet i reciprocitet fått flera fina ordensutmärkelser och medaljer, vilket förstås också gett möjligheter att föreslå personer för de ordnar och medaljer han själv fått. Jag och många med mig har fått dåliga vibbar i det vi sett – och sure enough, nu verkar det som att även denne har gått överstyr. Det har uppdagats att personen i fråga har ägnat sig åt rena förfalskningar. Helt plötsligt är alla bilder på honom själv i ordnar och medaljer bortstädade från hans Facebooksida – vilket har tolkats som att utmärkelserna enligt känt mönster återkallats.

För den som är intresserad av riddarordnar gäller alltid att man tar kontakt med den nationella delegationen/dess främste representant eller – om någon nationell kontakt inte finns – ordenskansliet centralt. Det finns alldeles för många exempel på att folk har gått via omvägar, via någon mellanhand; i slutänden står de inte sällan med tom plånbok, ett värdelöst, förfalskat ordens- eller medaljbrev – och en livserfarenhet rikare.

Annonser

En tanke på “Handelsresande i ordnar och medaljer”

  1. Hej

    Det finns alltid papphattar som försöker göra sig pengar på andra. Detta är ”lite” som att sälja kopior av ordenstecken. Vad anser ordnar om att det säljs kopior av deras ordenstecken?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s