ICOC uppdaterar sitt ordensregister

Som Phaleristica noterat så har en ny version av ICOC:s register släppts, och det i samband med bröllopet i det albanska kungahuset mellan H.K.H. kronprins Leka och Elia Zaharia. Det finns några nyheter, bl.a. just en tredje albansk orden (en särklass av Skanderbeg-orden som blev en egen orden, i likhet med Japanska Uppgående solens orden och Japanska Paulowniaorden), men även i appendix ”C.4” för ridderliga sammanslutningar där en kungl. portugisisk förtjänst(kors)orden nu finns upptagen. Man kan också notera att av det delade georgiska kungahuset vars två grenar har sinsemellan helt olika ordnar, så är det fortfarande H.K.H. prins Davids ordnar som presenteras, däremot inte H.K.H. prinsessan Annas. Därutöver flera nyheter, som den spansk-carlistiska Förbjudna legitimitetens orden instiftad 1923.

Phaleristica

internationella-kommissionens-for-riddarordnar-vapen ICOC:s vapen.

Den internationella kommissionen för riddarordnar (International Commission on Orders of Chivalry, ICOC) har för första gången på sju år uppdaterat sitt register över ordnar. Det täcker ordnar som inte är statsordnar, men som av historiska skäl kan anses ha en annan ställning än rent privata sammanslutningar som kallar sig riddarordnar. Merparten är sådana som f. d. regerande furstehus tagit med sig i exil, s. k. dynastiska ordnar.

Kommissionen är ett privat organ som grundades i Stockholm under en heraldisk konferens 1960. Den var tänkt att bestå av renomerade experter men togs snart över av medlemmar från privata ordnar som såg till att dessa kom med på listan. Först 1999 skedde en uppstramning under den nuvarande ordföranden Pier Felice degli Uberti och ICOC har sedan dess tagit sig ann sin ursprungliga uppgift.

Även om kommissionens principer och slutsatser fortfarande är omstridda så har den genom sin strikt akademiska arbetssätt och sin breda expertis vunnit…

Visa originalinlägg 184 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.