Clan Claus Society

Den 6 december är det Sankt Nikolausdagen, vilket antyder att julen nalkas. Nu är jag lite sent ute, men dagen till ära fick jag ett tips (tack Stefan!) på Clan Claus Society. Ett sällskap instiftat under jultomtens godkännande(!) 2008. Bland de olika intressanta sidorna finns sällskapets tre bärbara utmärkelser: Order of the Benevolent Reindeer – OBRThe Heart of Charity – HOC och The Chairman’s Service Award – CSA och det är noterbart att Sverige i skrivande stund inte har någon upprättad avdelning.

Från 1870 har instiftats flera Sällskapet Jultomtarna runt om i Sverige som bedriver välgörenhet i juletid, varav nog Jultomtarne i Uppsala nog är det största. De är dock inte ordenssällskap eftersom de inte har grader eller ordensband, utan just sällskap, och de hade inte heller några egna utmärkelser. De verkar också ha upphört på flera orter i takt med tidens skiften.

Det finns dock en tomteorden i Sverige, som instiftades 1995 och var ett av de tidigaste ordenssällskapen som jag listade på http://arnell.cc/. Västsvenska Tomteorden har valt att bibehålla ett ganska nittiotalistiskt och HTML-igt utseende på sin webbplats, men är utseendet till trots synnerligen vitala.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s