Nobelfesten 2016

Vad kan sägas dagen efter nobelfesten? Bars utmärkelserna som de skulle, till exempel med utmärkelserna i bredd om halsen till frack och alldeles under flugans knut?

Jag hade inte möjlighet att direkt följa festen utan har tittat lite i efterhand på bilder och här kommer några iakttagelser.

Generellt gäller att DD MM är riktpersoner. Så som kungen bär utmärkelser, bär män utmärkelser och som drottningen bär utmärkelser, bär damer utmärkelser. Betrakta dem noga och gör som dem, så kommer allt att gå bra!

nobelfesten2016_1Storkors (eller motsvarande) bärs för herrar så att ordenskorset vilar på höften. Det betyder, att ordenskorsets ska titta fram under frackskörtens ”vik”, men inte hänga ner. Som vanligt syndar vår f.d. utbildningsminister genom att ha ett storkors som hänger ned ca 10 cm för långt. Lösningen kan göras på två sätt, antingen att man drar upp bandet i axeln, kortar bandet med en vikning och låser bandet med säkerhetsnål, eller att man lossar ordenskorset och flyttar upp det en bit samt klipper av så mycket som behövs i nederkant.

nobelfesten2016_2Här ser vi en Wallenbergare. Den kungliga medaljen i Serafimerordens band om halsen är rätt i det att det ligger direkt under halsdukens knut, men utmärkelse nr 2 om halsen behöver inte visa något av sitt band. För även den utmärkelsen ska sitta tajt om halsen och  Serafimerordens band täcka det underliggande bandet. Det är i och för sig möjligt att det rör sig om olika bandbredder på de olika utmärkelserna och då må det vara förlåtet.Ingen näsduk om utmärkelser bärs i original på bröstet. Och man kan fundera om utmärkelserna sitter i rätt ordning. En del sätter utmärkelser i den ordning de mottagits, men det är inte rätt. Utgångspunkten är de finaste utmärkelserna ska sitta närmast hjärtat. En medalj med kunglig krona är sannolikt av högre dignitet och ska bäras närmare hjärtat.

nobelfesten2016_3Här är ännu ett exempel. Ingen näsduk i fickan om utmärkelser bärs på bröstet, och det är alltid snyggt att låta montera ihop sina utmärkelser på bröstet till en rak och rätt enhet.

 

nobelfesten2016_4nobelfesten2016_5Som här till vänster! Här ser vi monterade utmärkelser, ingen näsduk. Till det, en serafimermedalj om halsen ett väl anbringat band.

Ett exempel på hur det inte ska se ut stod en av årets nobelpristagare för, till höger. Bandet om halsen består ofta av en bred del med två smalare ändar. Dessa smalare ändar ska inte knytas i slutet, utan så mycket in att utmärkelsen ligger direkt under halsdukens knut.

nobelfesten2016_6Ibland slarvar bärare med att vika ner knuten eller dess delar, så att den tittar upp över frackrockens krage. Det ser inte så snyggt ut, och man bör bemöda sig om att få ner knuten även efter en svängom på dansgolvet.

Ett intryck jag får när jag ser bilderna är att det sett bättre ut i år en andra år. Förhoppningsvis finns en utveckling som går åt rätt håll…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s