SMaltO prins och stormästare versus storkansler

Den som följer de olika riddarordnarna har säkert märkt de exceptionella händelser som timar inom Suveräna Malteserorden. Orden har flera olika klasser, varav den första klassen – rättsriddare – består av män som avlagt munklöften om fattigdom, kyskhet och lydnad. Detta är en viktigt koppling till hur orden ursprungligen var, då alla riddare också var munkar. Vidare omfattas riddare i andra klassen av ett lydnadslöfte.

Enligt SMaltO har HMEmH prinsen och stormästaren Fra’ Matthew Festing ombett storkanslern lydnadsriddaren, friherren Albrecht von Boeselager att avgå från sin post, vilket denne vägrat, vilket lett till hans avskedande från uppdraget och eventuellt även till suspenderat medlemskap i orden. Tydligen har såväl processen som skälen skapat en stark intern diskussion, som påverkar orden negativt – läs mer bl.a. här, härhär eller här. En ny storkansler ad interim är utsedd, rättsriddaren Fra’ John Edward Critien.

Annonser

2 reaktioner till “SMaltO prins och stormästare versus storkansler”

  1. Broder, jag tolkar det så att under Boeselagers ämbetsperiod, delades det ut kondomer i Afrika, och detta skulle vara huvudanledning att han får silkessnöret? Är det rätt uppfattat?

    1. Exakt, det är vad von Boeselager anger som anfört skäl, men enligt stormästarens kommuniké är det andra saker som ligger bakom. Vem vet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s