SMaltO versus påven

För den som är ridderligt intresserad så är det intressant att följa hur Suveräna Malteserorden skakas i sina grundvalar vad gäller konflikten mellan stormästare Festing och f. storkansler friherre von Boeselager, vilket bland annat ska handla om Malteser Internationals distribution av preventivmedel. Läs mer här.

Det finns flera frågetecken. Ett är att det finns olika tolkningar huruvida löftet om lydnad omfattar avsägelse av ämbete och von Boeselager har hävdat att hans uppsägning inte uppfyllde kraven i konstitutionen och koden. Ett disciplinärt förfarande skulle ha inletts under det priorat som han är en medlem av (Sankt Mikaels priorat), men vars regent råkar vara hans svåger, en relation som under kanoniska lagen skulle hindra regenten från att agera i alla frågor som rör von Boeselager. Så har det konstitutionella förfarandet följts eller inte? Vidare, innehöll brevet från kardinal Burke storkanslerns avsked eller var det mer måttlig i sina krav?

Dessa frågetecken ledde storprioratets av Böhmen prokurator till ett ifrågasättande av stormästarens auktoritet  – och det var han som begärde att ordförandena för de nationella föreningar tillsammans med honom skriftligen till kardinalstatssekreteraren med begäran om ett ”klargörande”. Endast 10 av de 47 nationella föreningens presidenter anslöt sig till denna begäran, men det räckte för att en påvlig kommission skulle tillsättas.  SMaltO och Vatikanstaten är två oberoende suveräna enheter i internationell rätt, vilket gör påvens kommission lite obegriplig eftersom den saknar jurisdiktion över SMaltO. Responsen från SMaltO utgår från det här. Det är tydligt i SMaltO:s konstitution och kod att den Heliga stolen har inflytande över orden i mycket begränsad omfattning, bl.a. validera valet av stormästare. Heliga stolens inflytande sträcker sig vidare endast över bröder som mottagit full profession (”munkar”), och ska utövas genom kongregationen för ordenslivet och de apostoliska sällskapen. Mer kan läsas bl.a. här.

Den korta sammanfattningen från olika bedömare är att det rör sig om ett försök till coup d’etat. Det tråkiga är att konflikten tar fokus från ordens främsta uppgifter – trons försvar och människors hjälp.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s