Medaljmästers ateljé

2017-01-19-15-15-59Som tidigare nämnts finns en ordens- och medaljfirma driven av Per Ljungstedt, som opererar under alias Medaljmäster. I dagarna har Per slagit upp en ateljé ett stenkast från norra T-baneuppgången Karlaplan och då fältmajoren skulle låta göra en uppdatering av sina bröstutmärkelser passade jag på att följa med, eftersom det ligger nära min arbetsplats.

2017-01-19-15-23-29Utöver diskussioner om vilken ordning vad ska bäras, var det intressant att höra mer om Pers skrädderiförmågor och olika uppdrag som han åtagit sig, likaså att titta lite mer på olika montage som var färdiga för leverans. En av dem som jag fastnade för är de fyra vidstående brikollistiska medaljerna – banden är monterade ”fel”, eftersom den för bäraren sett högraste borde vara överst. Men det visar sig att montaget är gjort för att bäras på bärarens högra bröstsida, vilket gör att den för bäraren sett vänstra medaljen ska ligga överst, så allt är rätt. Bara kuriöst, har aldrig sett något liknande.

2017-01-19 15.28.04.jpgEn annan sak var Medaljen till minne av Nobels fredspris till FN:s fredsbevarande styrkor: jag har sett ett särtecken på bandet men inte riktigt uppfattat vad det är. Det är helt enkelt en krans med en romersk siffra, för att markera antalet missioner fram till 1987. Just I:an är lite svår att identifiera därför att serifferna (”klackarna” på I:an) är så utdragna att de inte ser ut som seriffer. Det blir lite lättare att urskilja från II och uppåt. Men inte mycket. Jag tror att det hade varit enklare läsbart om romersk siffra(+krans) haft samma höjd som siffrorna för FMintBM.

2017-01-19-15-16-562017-01-19 15.58.32.jpgRullar med band fanns det gott om i ateljén och verksamheten pågår för fullt. Det är bara att hoppas att fler tar Medaljmästers mångahanda tjänster i anspråk för den goda kvalitet som han står för: att vara egenföretagare i en smal verksamhet är en utmaning. Per är som sagt skräddarmästare i grunden och har möjligheter att ta sådana typer av uppdrag också. Därutöver kan det dyka upp viss webbförsäljning på hans webbplats framöver.

Annonser

2 reaktioner till “Medaljmästers ateljé”

  1. Det är inte ovanligt att danskar i uniform bär ”överskjutande” kommendörskors på höger bröst, då monterade i korsband överlappande omvänt.

  2. I PB är det kutym att Du har medaljerna från din egen loge på vänster sida och de andras till höger. Bäraren är således troligen från en av dotterlogerna… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s