SMaltO:s prins och stormästare ombedd att avgå av påven

Dagens stora skräll är att påven bett Suveräna Malteserordens prins och stormästare att lämna in sin avskedsansökan, vilket ska ha skett i tisdags. En prövningens stund för SMaltO, som har sin grund i konflikten runt storkansler von Boeselager – och som i ett vidare perspektiv handlar om en mer liberal påve med begränsat intresse för riddarordnar i relation till en orden vars kall är trons försvar i en konservativ tradition. Påven tycks ha spelat det andliga kortet kopplat till stormästarens löften som rättsriddare och kallelse till lydnad mot sina andliga överordnade för att komma runt ordens världsliga suveränitet i förhållande till påven och Vatikanstaten. Samtidigt är ordens suveränitet i någon mening åsidosatt genom att påven utsett en egen delegat att leda orden fram till ny stormästare har tillträtt, vilket är ytterst bekymmersamt.

Annonser

4 reaktioner till “SMaltO:s prins och stormästare ombedd att avgå av påven”

  1. Broder Jonas , visst är det väl så att Påven kan formellt inte avsätta Ordens Stormästare enl eget tycke och smak ?

    1. Nej. Stormästarens avsägelse är riktad till orden och i orden måste beslut fattas om de ska acceptera den eller inte. Det går att tänka sig hypotetiska situationer där avsägelsen inte accepteras av orden, eller där avsägelsen accepteras men stormästaren återväljs som sådan av orden. Knepigare är att påven har utsett en person att leda orden tills vidare: det är ett mer direkt ingrepp i ordens suveränitet som är problematiskt.

  2. Det stod inget om att påven utsett någon att leda orden i den artikel du länkar till. Det står ”The order would be run by its number two, or Grand Commander, until a new head is elected.” Men det kan ju vara så att du har mer information än vad som står i den artikeln.

    Vi får väll se vad som händer. Läste på ordens hemsida att de skall ha ett möte den 28/1.

    https://www.orderofmalta.int/2017/01/25/fra-matthew-festing-convenes-sovereign-council-formalise-resignation-office-grand-master/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s