En glimt av ordensmuseet i Tallinn

Som phaleristica tidigare noterat har Tallinn Museum of Orders of Knighthood slagit upp källarporten på Kuninga 3 i Tallin. Dessvärre har jag ännu inte lyckats ta mig dit, men en som har det är ordensintendenten m.m. Tom C. Bergroth, som har varit vänlig nog att skicka ett antal bilder och reflektioner.

Utställningen fördelar sig på tre välvda rum i källarplan i ett 1700-talshus. Utställningen är lätt överskådlig och med korta och koncisa huvudtexter för olika teman och land. En del smärre fel finns dock, som kommer att åtgärdas. 

Det är en uppläggning, vilken inte är kronologisk eller systematiserad, men vissa historiska indelningar är gjorda väl visavi väggtexter. Länder som t.ex. Österrike och England finns i olika rum, inte samlade på ett ställe, utan kanske mer exponerade i termer av vackra uppläggningar. Särskilt lovvärt är exponeringen av originaletuier i anslutning till ordenstecknen. Samlingen innehåller också många raritéter, inte minst från Främre Orienten.

Som helhet ett museum där besökare ‘utan större insikt i ämnet’ kan få en rätt bra uppfattning om vad ordensväsendet går ut på, och ett välkommet tillskott.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Edit: Här kommer en länk till ett YouTube-klipp från museet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.