Tränsar för kraschaner m.m.

380221941_1.jpgHur sjutton får man fast kraschaner, bröstkors m.m.? Nålarna är ofta väldigt grova och spetsarna trubbiga, vilket förstör kläderna om man till äventyrs trär dem genom tyget.

Jo, lösningen är helt enkelt att man sätter små tränsar i kläderna, det vill säga öglor gjorda av tråd. Två tränsar behövs, oftast en högt och en lågt då nålen oftast går uppifrån och ner, men kraschanen kan också ha två extra krokar på de horisontella korsarmarna, varvid fyra tränsar i så fall behövs.. Det går att göra själv – och det kan se rätt taffligt ut – men eftersom stygnen döljs av dekorationerna så går det i värsta fall. Jag har gjort så tillfälligtvis och andra med mig.

Men när man ser till exempel kronprins Gustaf Adolfs vapenrock m/1895, så förstår man att man bör anlita en skräddare. I tisdags utsatte jag därför Medaljmäster för en sådan utmaning, eftersom han är så nära min arbetsplats och jag vid förra besöket förstått att han tar sådana uppdrag. Jobbet var gjort på några minuter till en mycket överkomlig penning och resultatet är värt det.

För den som ex. fått en kraschan i något ordenssällskap och ska dubblera fracken i den allmänna världen och då inte bära kraschanen, så ger professionellt gjorda tränsar ett fint intryck även om det inte bärs något i dem.

Medaljmäster ville gärna sätta tränsarna och därmed bröstutmärkselsen lite högre upp, lite mer i hjärthöjd snarare än i maghöjd, vilket också innebär att bröstutmärkelser med band i original måste bäras någon centimeter över ficköppningen – inte mig emot, eftersom kraschanerna är överförda mantelkors från riddarordnar och mantelkors sitter mer i hjärthöjd. Högre upp har även fördelen att bröstutmärkelserna med band då vilar mer mot bröstet och därför inte skramlar så mycket, vilket de gör om de hängs längre ner och kan pendla friare.

Tränsarna borde i större utsträckning användas av damer. Jag har ett antal gånger sett damer i storkors eller storofficerstecken, men utan sin tillhörande kraschan. Det handlar nog inte sällan om att man är rädd för att förstöra klänningen kombinerat med att man inte vet hur det ska vara egentligen. Till det, man vet inte hur lätt det är att åtgärda! Så framåt, mina damer och herrar, låt tränsar era kläder så att ni kan bära som det är avsett att bäras och på det sättet hedra er själva och den som förlänat er utmärkelsen.

Och om man står där med kraschanen i hand, och ingen tid att låta sy tränsar? Ett bra nödknep är att placera två-tre säkerhetsnålar av minsta sort som tränsar, då får man fast kraschanen på ett bra sätt.

6 tankar på “Tränsar för kraschaner m.m.

  1. Glöm inte att även bröstutmärkelser med fördel bärs i tränsar! Då vet man dessutom att de sitter på rätt ställe varje gång.

    • Helt riktigt: det går att montera samman bröstutmärkelser i band med en horisontell nål på baksidan, vilket gör att man behöver tränsar även här.

  2. Jag har små svarta tränsar som jag fäster på frackrocken när jag skall bära kraschaner. Fäster dem med en säkerhetsnål från insidan av fracken och det gör det lättare om man har fler kraschaner och ibland kanske vill antingen bara bära en, eller också variera hur de skall sitta

  3. Pingback: Wienerbalen 2019 | jonar242

  4. Pingback: Kraschaner – öglenål med fjärilslås | jonar242 – on Orders, Decorations and Medals in Sweden

  5. Pingback: Kraschaner – öglenål med fjärilslås | jonar242 – on Orders, Decorations and Medals in Sweden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.