Hovkalender 2016

2017-02-05-19-10-52I förra veckan kom Hovkalender 2016 i brevlådan. Kul! Ett ljusblått häfte i A5-format om 34 sidor.

Jag tror att jag kom i kontakt med Hovkalendern första gången när jag läste Fredrik Löwenhielms ”Svenska ordnar och medaljer” där den omnämns och blev lite nyfiken. Därefter hittade jag en bunt äldre hovkalenderar 1988-1994 på flyttrea för ett antal år sedan då Alfa Antikvariat flyttade från hörnet vid Drottninggatan till sin källarlokal. Men det är svårt att förstå var man kunde få tag på Hovkalendern. Den har funnits i Slottsboden och har gått att beställa genom Jure bokhandel. EDIT: kontakta Riksmarskalkämbetet direkt!

Sedan flera år är placeringslistan borttagen från Hovkalendern, men Hovkalendern är ändå intressant och matnyttig. Den inleder med att lista Kungliga huset samt Kungliga familjens övriga medlemmar (prinsessorna Margareta, Désirée och Christina samt Marianne Bernadotte, hustru till framlidne Sigvard, greve af Wisborg) och dessas innehav av svenska ordnar, svenska kungliga minnestecken samt övriga kungl. medaljer.

Därefter listas Kungl. Hovstaterna med början i Riksmarskalkämbetet och till detta knutna funktioner (Kleresistaten, Läkarstaten, Arkiv, Informationsavdelningen), Hovmarskalkämbetet (med H.M. Konungens hovstat, H.M. Drottningens hovstat, H.K.H. Kronprinsessans hovstat, Ceremonistaten, H.M. Konungens hovstall och hushållet). På detta följer Ståthållarämbetet och Kungl. Husgerådskammaren med Bernadottebiblioteket. De imposanta namnen till trots, så rör det sig om ett relativt fåtal personer.

För funktionärer som verkar i hovet så finns en tradition, att man vid runt 70-75 år fyllda övergår till de icke tjänstgörande hovstaterna med bibehållen värdighet. Därför följer ett antal sidor med sådana som tjänat ut sin tid.

Efter det kommer de Kungliga staberna (H.M. Konungens stab – med bl.a. konungens adjutanter – samt H.K.H. Kronprinsessans adjutanter, H.K.H. hertigens av Värmland adjutanter samt Framlidne H.K.H. hertigens av Halland adjutanter)

Sedan kommer Kungl. Maj:ts Orden med dess nio funktionärer, och på samma sida Kungl. Hovförsamlingen. Därefter följer olika övriga kungl. institutioner och de kungl. stiftelserna. Slutligen kommer en förteckning över innehavare av SerafGM samt Kon:sGM12mserafb och Kon:sGM12mhb innan allt avslutas med en förkortningsförteckning, där några missar insmugit sig som kommer att vara rättade nästa år.

Hovkalender är en mindre kusin till den mer kända och omfångsrika Sveriges statskalender, som innehåller uppgifter om alla ledande befattningshavare i det offentliga Sverige, från statsministern och regeringen, via departement, myndigheter och Sveriges riksdag vidare utåt i länen.

 

 

2 reaktioner till “Hovkalender 2016”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.