Falska Tyska orden till Sverige

Tyska orden är en känd orden med rötter i medeltiden. Sedan 1929 är den inte längre en riddarorden, utan en katolsk munkorden. Orden har dock kvar möjligheten att utnämna hedersriddare, oftast kungligheter eller högadliga katoliker. Vid sidan av det finns institutionen med familiarer, eller marianer (Från Jesu moder Maria), vilka får bära ett enklare kors om halsen. Man kan betrakta marianerna som något av en tredje orden.

Problemet är att det finns en självutnämnd/oäkta orden som är mycket aktiv på Facebook som löpande duperar folk till att tro att de engagerar sig i den äkta Tyska Orden, när de i själva verket engagerar sig i något oäkta. Äkta Tyska orden finns inte på Facebook… Nu finns tydligen ett svenskt kommenderi av denna fejkade Tyska orden. Suck!

Två kontrollpunkter:

  • Är jag som erbjuds orden katolik? Munkarna är katoliker och marianerna är av tradition katoliker. Om orden erbjuds till protestanter är det inte den äkta orden.
  • Denna orden talar om marianerskapet som om det vore en ridderskap. Per definition är det just vad det inte kan vara, om nu påven ändrat orden till en rent monastisk orden. Så om man erbjuds ridderskap i Tyska orden, avböj. Då är det inte äkta.
  • Är ordens högmästare Bruno Platter? (EDIT 2018: nyvald högmästare är Frank Bayard). Om inte, en oäkta orden.

Caveat Emptor!

Fotnot: det finns även en evangelisk-luthersk gren av orden under beskyddarskap av Nederländska kunghuset, men denna orden för en tillbakadragen tillvaro, är ganska liten och förutsätter adelskap, vilket gör att denna orden svår att kopiera.

1 tanke på “Falska Tyska orden till Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.