Timmermansorden – köernas kö

Bara en kort notis för dagen: träffade en person igår som är medlem i Timmermansorden: han kunde meddela att kötiden eskalerat från cirka 10 år och är nu 14 år (!). Kombinerat med att maxåldern vid inträde är 50 år så kan endast dem som är under 36 år gamla genom faddrars försorg ansöka om medlemskap.

Det kan göras vissa undantag, om man besitter en kompetens som är viktig för ordenssällskapet. Och nej, det handlar inte om att man ska vara bankdirektör eller statsråd eller något viktigt i den allmänna världen, det handlar om kompetenser för att få Timmermansordens inre liv att fungera och ge en bra upplevelse för medlemmarna. Det exempel jag hört är operasångare.

Och jag har också börjat förstå varför man satt gränsen 50 år: en förklaring är omsorgen om att den som blir medlem ska hinna ta alla grader. Detta kombinerat med att man endast har en loge, och att en medlem kanske inte hinner gå på varje möte, gjorde en gång att man satte en gräns vid 50 år. Ser man till frimurarna, så visar en titt i matrikeln antagningsår och år nuvarande grad erhölls för varje medlem. Av det kan man deducera att det tar ca 18-20 år att gå från grad I till grad X för en genomsnittlig medlem: för en person som går med i frimurarna vid 50 års ålder betyder det att han nått högsta graden vid ungefär 70 års ålder. Eftersom Timmermansorden har 12 grader blir tanken om att hinna med alla graderna tydlig – för den som är äldre än 50 år vid inträde är det svårt att hinna med alla grader. Å andra sidan lever vi allt längre: är 50 år fortfarande en rimlig gräns?

Det är en intressant avvikelse i förhållande till övriga ordenssällskap: övriga har ingen maxålder, medlemmarna klättrar så långt den kan i graderna innan sin bortgång – möjligen kan det förekomma att man får passera något snabbare genom graderna om man uppnått en mer mogen ålder, just för att hinna någon för ordenssällskapet central grad.

Men, som sagt, för gemene man som önskar bli timmerman- 36 år/14 år…

2 tankar på “Timmermansorden – köernas kö

 1. Hej,
  jag undrar om jag kan delta i denna orden, har varit timmerman i 46 år.

  Hälsningar,
  Benke
  Calle Helena 21
  La Mata, Spanien

  • Hej,

   Nej, som du ser i artikeln är maxålder 50 år vid inträde. Om du varit timmerman i 46 år så går det inte: då är du ju minst 66 år…

   Hälsningar,
   Jonas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.