Äkta Johanniterorden? Äkta Malteserorden?

Det slog mig just att jag på många sätt skrivit om olika självutnämnda/oäkta Johanniter-/Malteserordnar, och jag har på sista tiden fått flera frågor om vilka Johanniter-/Malteserordnar som är äkta.* För tydlighets skull kanske jag ska framhålla vilka som faktiskt är äkta i ett separat inlägg. De är som följer:

Dessa fyra samverkar i något som kallas för Johanniteralliansen (en liten varning, fyra oäkta Johanniteordnar har förstås bildat en egen Johanniterallians för att framstå som de äkta ordnarna). Vid sidan av dessa fyra tillkommer för katoliker:

Hur skiljer man ut de äkta Johanniterordnarna samt Malteserorden från oäkta Johanniter-/Malteserordnar? Det finns några kontrollpunkter:

 1. Är det något annat än Johanniterorden i Sverige?
  Då är det sannolikt inte en äkta Johanniterorden, men behöver kontrolleras lite ytterligare.
 2. Leds orden av en stormästare (Grand Master)?
  Då är det inte en äkta Johanniterorden – de äkta har andra titlar.
 3. Är ordens beskyddare eller överhuvud statschef?
  Då är det en äkta orden.

  1. Johanniterorden i Sverige har H.M. Kung Carl XVI Gustaf av Sverige som hög beskyddare, operativt ledd av kommendator.
  2. Tyska Johanniterorden har godkänts av Förbundsrepubliken Tyskland och leds av H.K.H. prins Oskar av Preussen som herremästare.
  3. Storbritanniska Johanniterorden har H.M. Drottning Elisabeth II av Storbritannien som suveränt överhuvud, operativt ledd av storprior.
  4. Nederländska Johanniterorden har H.M. Kung Willem-Alexander av Nederländerna som beskyddare, operativt ledd av kommendator.
  5. Suveräna Malteserorden leds normalt av en bland rättsriddarna vald H.M.Em.H. prins och stormästare, för närvarande dock av stormästarens ståthållare Frà Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto (En liten varning, flera oäkta ordnar har kopierat titeln prins och stormästare: namnet på personen ifråga är avgörande).
 4. Är färgen på ordensbandet och mantel eller motsvarande röd?
  Då är det sannolikt oäkta orden. De äkta Johanniter-/Malteserordnarna har svarta band (med vita kantränder för JohO och för R-RSMaltO/L-RSMaltO gyllene detaljer: Suveräna Malteserorden har även för vissa exceptionella ordensklasser band i rött och vitt) och svarta mantlar (johanniter) eller cucullor (malteser).
 5. Är svensk person som anger sig vara johanniterriddare inte adlig?
  Då är det sannolikt oäkta orden. Svenska icke-adliga män har av tradition inte hittills upptagits som medlemmar av Johanniterorden i Sverige, och Johanniterordnarna går inte in i varandras jurisdiktioner (det finns vad jag vet endast tre personer som är undantag mot denna regel av särskilda skäl, svenskar som är medlemmar i Tyska och Storbritanniska Johanniterorden).

Övrigt är inte äkta. Sådana ordnar ska inte förekomma i sammanhang som relaterar till H.M. Kung Carl XVI Gustaf direkt eller i sammanslutningar som han är beskyddare för, därför att det är att förorätta hans ställning som äkta Johanniterordens i Sverige Höge beskyddare.

* Det rör sig om en nygammal aktör baserad i Östersund och Stockholm som verkar vinna ny mark: Sovereign Hospitaller Order of Saint John of Jerusalem, Knights of Malta (S.H.O.S.J.))

Annonser
Det här inlägget postades i Faleristik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s