Äkta Johanniterorden? Äkta Malteserorden?

Det slog mig just att jag på många sätt skrivit om olika självutnämnda/oäkta Johanniter-/Malteserordnar, och jag har på sista tiden fått flera frågor om vilka Johanniter-/Malteserordnar som är äkta.* För tydlighets skull kanske jag ska framhålla vilka som faktiskt är äkta i ett separat inlägg. De är som följer:

Dessa fyra samverkar i något som kallas för Johanniteralliansen (en liten varning, fyra oäkta Johanniteordnar har förstås bildat en egen Johanniterallians för att framstå som de äkta ordnarna). Vid sidan av dessa fyra tillkommer för katoliker:

Hur skiljer man ut de äkta Johanniterordnarna samt Malteserorden från oäkta Johanniter-/Malteserordnar? Det finns några kontrollpunkter:

 1. Är det något annat än Johanniterorden i Sverige?
  Då är det sannolikt inte en äkta Johanniterorden, men behöver för ordningens skull kontrolleras lite ytterligare.
 2. Leds orden av en stormästare (Grand Master)?
  Då är det inte en äkta Johanniterorden – de äkta har andra titlar.
 3. Är ordens beskyddare eller överhuvud statschef?
  Då är det en äkta riddarorden.

  1. Johanniterorden i Sverige har H.M. Kung Carl XVI Gustaf av Sverige som hög beskyddare: orden leds av en kommendator.
  2. Tyska Johanniterorden har godkänts av Förbundsrepubliken Tyskland och leds av en herremästare från furstehuset av Preussen, f.n. H.K.H. prins Oskar.
  3. Storbritanniska Johanniterorden har H.M. Drottning Elisabeth II av Storbritannien som suveränt överhuvud, orden leds av en storprior.
  4. Nederländska Johanniterorden har H.M. Kung Willem-Alexander av Nederländerna som beskyddare, orden leds av en kommendator.
  5. Suveräna Malteserorden leds normalt av en bland rättsriddarna vald H.M.Em.H. prins och stormästare (En liten varning, flera oäkta ordnar har kopierat titeln prins och stormästare: namnet på personen ifråga är avgörande).
 4. Är färgen på ordensbandet och mantel eller motsvarande röd?
  Då är det en oäkta Johanniter-/Malteserorden. De äkta Johanniter-/Malteserordnarna har svarta band (JohO med vita kantränder, R-RSMaltO/L-RSMaltO gyllene detaljer) och svarta mantlar (johanniter) eller cucullor (malteser).
 5. Är svensk person som anger sig vara johanniterriddare inte adlig?
  Då är det sannolikt oäkta Johanniter-/Malteserorden. Svenska icke-adliga män och svenska kvinnor har av tradition inte hittills upptagits som medlemmar av Johanniterorden i Sverige, och Johanniterordnarna går inte in i varandras jurisdiktioner (det finns ett fåtal undantag mot denna regel av särskilda skäl, ett par herrar som är medlemmar i Tyska Johanniterorden och ett par damer som är medlemmar av Storbritanniska Johanniterorden efter att ha arbetat som sjuksköterskor i Storbritanniska Johanniterordens ögonsjukhus i Jerusalem).
  Icke adliga evangeliskt kristna (protestantiska) män och kvinnor får försöka bli intressanta för andra dynastiska riddarordnar m.m. 

Övrigt är inte äkta. Sådana ordnar ska inte förekomma i sammanhang som relaterar till H.M. Kung Carl XVI Gustaf direkt eller i sammanslutningar som han är beskyddare för, därför att det är att förorätta hans ställning som äkta Johanniterordens i Sverige Höge beskyddare.

* Det rör sig om en nygammal aktör baserad i Östersund och Stockholm som verkar vinna ny mark: Sovereign Hospitaller Order of Saint John of Jerusalem, Knights of Malta (S.H.O.S.J.) vilken verkar vara under ledning av en svensk örlogskapten(!).

5 tankar på “Äkta Johanniterorden? Äkta Malteserorden?

 1. Ett exempel på sammanslutning där oäkta johanniterordnar inte ska förekomma är Svenska Frimurare Orden: den s.k. prydnadsförordningen som reglerar bärande är tydlig. Skulle det bäras oäkta riddarordnar inom sammanslutning som har H.M.K. som beskyddare, så minskar dennes förtroende för sammanslutningen och i värsta fall kan möjligen beskyddarskapet komma att avslutas.

 2. Trodde att den äkta malteserorden (världens älsta kända order) står under påvens beskydd och endast är ansvarig inför gud, lika som Portugals kristus orden som för många av temperiddarna och folk och ägodelar från denna organisation övergick till. Portugal gav dem en fristad för de stred mot och kastade ut morerna De har fullständig suveränitet vilket påven fick erfara i kondomfrågan nyligen.

  • Portugisiska Kristusorden är – som många statliga ordnar – en ren förtjänstorden, d.v.s. ett ordenstecken som man bär – ungefär som en medalj – men inte en ordensgemenskap. Dess systerorden, Påvliga Kristusorden, är i princip vilande.

   Påven är andligt överhuvud för Suveräna Malteserorden, eftersom orden är en katolsk orden, i övrigt är orden självständig. Suveräniteten handlar om statsrättsliga förhållanden. Du har fel vad gäller vad som styr över vad – det är snarare så att påven utövat starka påtryckningar mot Suveräna Malteserorden de sista åren vilket just satt frågetecken kring hur suverän (statsrättsligt oberoende) orden är. Stormästaren Matthew Festing fick ju avgå som följd av kondomfrågan och förbudet nyligen för orden att använda den äldre mässordningen.

 3. Pingback: Silvermedaljen om SOSS bal | jonar242 – on Orders, Decorations and Medals in Sweden

 4. Pingback: Johanniterorden i Sverige 100 år – och ny webbplats | jonar242 – on Orders, Decorations and Medals in Sweden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.