Thailändska donationsorden

Det finns en intressant orden, som heter Thailändska Direkgunabhorn-orden. Den är intressant därför att det – utöver en ungefärlig indikation på vilka förtjänster och inom vilka sektorer som kan förväntas för att erhålla denna orden – även finns en lista för hur stor donation (i kontanter, mark eller varugods) till stöd för kungariket Thailand som krävs för att erhålla de olika ordensgraderna. Enligt Wikipedia är donationsnivåerna som följer:

Donerat belopp i baht Donerat belopp i SEK Ordensklass
30 000 000 7 742 000 Storkors
14 000 000 3 613 000 Storofficer
6 000 000 1 549 000 Kommendör
1 500 000 388 000 Officer
500 000 129 000 Riddare
200 000 52 000 Guldmedalj
100 000 26 000 Silvermedalj

EDIT (2017-06-26): Utlänningar kan i princip endast erhålla Riddare samt Officer för förtjänst, undantagsvis Kommendör för exceptionella sådana – inte genom donationer.

Listan är intressant, av flera skäl. Dels kan man förstås ifrågasätta om det ska vara möjligt att donationsvägen erhålla statliga utmärkelser, därför att det leder till diskussionen att alla inte då kan få ordnar och medaljer. Å andra sidan, det här är en av ett antal thailändska statsordnar  – det finns möjlighet att arbeta sig fram till en thailändsk utmärkelse ändå.

Nu är det säkert inte så enkelt som att höra av sig till den thailändska ambassaden med en lagom stor check i handen, för att få orden. Gissningsvis måste det samtidigt finnas någon form av koppling till Thailand som sätter in donationen i ett större sammanhang.

På ett plan visar den någon sorts nivå på engagemang mellan de olika ordensklasserna som är intressant. Det är också intressant att det inte är jämna steg (ex. dubblering) mellan de olika klasserna.

För dynastiska ordnar borde listan också vara intressant, därför att de avgifter som man är satt att erlägga för de olika ordensgraderna understiger ovanstående. Vilket de rimligen också ska göra, som halvofficiella utmärkelser har de dynastiska ordnarna inte riktigt samma tyngd som en officiell statsorden. Men det anknyter samtidigt till att det verkar vara lite för lätt att få de högre ordensklasserna i en del dynastiska riddarordnar, klicka här.

Annonser

3 reaktioner till “Thailändska donationsorden”

  1. Utlänningar kan inte få denna orden genom donationer utan enbart genom tjänster till Thailand. Så tyvärr räcker inte en tjock plånbok 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s