Konstantinska Militära Sankt Georgs av Antiokia orden – i Sverige?

Jag fick en intressant mailfråga för ett par dagar sedan från ett privat militärhistoriskt museum, med ett foto på tre hopmonterade utmärkelser utan bakgrundshistoria. Främst satt riddartecknet för Danska Dannebrogsorden, och längst bak Hemvärnets Kungliga förtjänstmedalj i guld med Gustav VI Adolfs bröstbild. Men utmärkelsen i mitten, vad var det? Ett rött kryckkors lagt på en åttauddig guldstjärna, krönt med en krona som inte var genombruten utan hade rött foder, hängt i blått band försett med rosett vilket indikerar Officer av en orden. Frågan var nu bara: vilken?

Sankt Georgs av Antiokia orden (Order of St. George of Antioch) for det direkt genom huvudet, och en bildgoogling bekräftade uppslaget. På auktionssajten http://www.medal-medaille.com/ finns för närvarande en annons på en miniatyr, som i texten konstaterar att orden är inkluderad i Vatikanstatens lista över privata/oäkta riddarordnar från 1970 och att det är svårt att hitta information om orden när man söker på de olika patriarkerna av Antiokia. Hm, men om den finns på Vatikanens lista så borde man kunna hitta mer om man googlar på italienska… 

Jodå, Ordine di San Giorgio d’Antiochia verkar ha som fullt namn Costantiniano Ordine Militare di San Giorgio d’Antiochia. Den är knuten till Real Casa Normanna d’Altavilla. och är en av fyra ordnar som ”kungahuset” disponerar. Den påstås vara en avknoppad gren av kungl. Neapolitanska/hertigl. Parmesanska Konstantinska Sankt Georgsorden(!). Det finns exempel på ordensbrev som är från 1957 genom att söka på italienska, men inte så mycket före 1900-talet… På många sätt bekräftas bilden av en privat/oäkta riddarorden.

Det som är lite fascinerande då är att titta tillbaka på montaget. Antingen är det en dansk, eftersom den danska orden är först och den svenska guldmedaljen sist. Det kan också vara en svensk som monterat allt alldeles fel, och utgått från att orden är finare än medalj: så är det dock inte, för en svensk är svenska utmärkelser finast och en svensk guldmedalj ska sitta före Danska Danneborgsorden. Hur kunde en svensk eller dansk få kontakt med Konstantinska Militära Sankt Georgs av Antiokia orden, innan Internet fanns, och bli medlem? En spännande gåta som nog inte får sin lösning. Och det är knappast troligt att orden är aktiv i Sverige idag.

EDIT (2017-08-04): enligt uppgift (tack Bo!) var utmärkelsernas innehavare Gustav Alexander Hagemann (1905-2000), innehavare av Ruuthsbo gods (vid Ystad). Han var kretshemvärnschef (därav HvGM) och hade danskt ursprung. Hans fader var dansk hovjägmästare och möjligt att även sonen hade haft någon beröring med danska hovet (därav Dannebrogen).

Annonser

One thought on “Konstantinska Militära Sankt Georgs av Antiokia orden – i Sverige?”

  1. ”Det verkar som att den är knuten till Real Casa Normanna d’Altavilla. och är en av fyra ordnar som ”kungahuset” disponerar. ”

    Detta är i sanning icke något legitimt Konungahus som någonsin suttit på någon tron utan en tramsig humbugkonstruktion där man knåpat ihop härstamning till medeltida ätter. Jag må kunna påvisa men härstamning i rakt nedstigande led till både Konung Gustaf I och Konung Johan III samt till Konung Karl Knutsson men tanken har icke ens föresvävat mig att jag utifrån detta skulle grunda ett Konungahus med mig själv som överhuvud. Att jag kan visa på flertaliga linjer till Karl den Store gör icke heller att jag pretenderar på den tysk-romerska kejsartronen, vilket jag med resonemang enligt ”Real Casa Normanna d’Altavilla” väl borde göra. Vilken imbecill dumhet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s