RStbEmpO och RRS:tStO3kl med proveniens

I skuggan av general Rappes GMtf som gick på Auktionsverkets ordensauktion i söndags, så fanns ett par intressanta objekt. Allt började med att Fältmajoren och jag i torsdags besökte Auktionsverket då han ville titta på vapnen och han tyckte att jag borde titta på ordnarna och medaljerna.

Det fanns verkligen många objekt som var intressanta, Men blicken stannade vid Member of the Most Excellent Order of the British Empire (Military) eller Riddare av Storbritanniska Empireorden, som orden och klassen kallas på svenska. Att den förläntas för militära förtjänster visas av att bandet har en smal rand mitt på bandet i samma färg som bandets ränder på kanterna. Hm, just ett sådant ordenstecken har jag hållit i, tänkte jag, mina äldsta barns mormors mors make erhöll M.B.E. När jag lyfte blicken lite, så ser jag ett kuvert, märkt  Lieutenant Carl H. Thelander M.B.E.

Högst densamme, ett av skälen till varför äldste sonen heter Henrik i andranamn. Wow! Fältmajoren propsade på att jag skulle titta i kuvertet och den vänliga personalen mötte önskemålet. Jag trodde att det enbart innehöll ordensbrevet, men det var så mycket mer. Bland annat fanns ett brev från Försvarsmakten som beskriver att Carl Henrik arbetat med ”viss försöksverksamhet” på Öland tillsammans med brittisk personal 1944 – sannolikt radar/signalspaning. Han förlänades M.B.E. 1947. Orden hade gått i arv till andra delar av familjen, men har nu ropats in av äldste sonens moder, för att bevara en viktig del familjehistoria till kommande generationer.

På auktionen fanns också ett ordenstecken Riddare av Ryska Sankt Stanislausorden av 3 klass. Fint skick, utan band, högst upp i mitten på kortet ovan. Först i efterhand förstod jag att även det har en släktkoppling för mina barn, för det var inlämnat av samma person som lännat in RStbEmpO. Det ordenstecknet har jag också hållit i tidigare, det var ”morbror Lindvalls” orden. Troligen barnens mormors mormors bror Lindvall. Lite synd att jag missade kopplingen, det hade varit kul att försöka ropa in orden, inte minst eftersom jag själv har en koppling till kejs. Ryska Sankt Stanislausorden. Men jag har i alla fall kunnat klarlägga mer om vem denne ”morbror Lindvall” var. För tillsammans med orden följde också ett miniatyrmontage med RVO och Kungl. Patriotiska Sällskapets medalj i guld. Och en googling på Vasaorden och Lindvall hittar direkt överingenjör Carl August Lindvall RRS:tStO3kl, RVO(1kl) 1881. Hoppas därmed att jag kan ge köparen lite proveniens.

EDIT: när jag höll i ordenstecknet låg medaljbandet i asken, löst utan fästanordning. Någon har sedermera slängt det, eftersom det kanske setts som ”trasigt”. Gör aldrig det! Originalbanden är värdefulla att ha, även om de är trasiga eller smutsiga. Det drar inte ner i pris, tvärtom: en orden eller en medalj utan band betingar ett lägre pris än en med ett smutsigt eller trasigt band. Reproducerade band går att köpa, så det är inget problem: däremot går det inte att återfå originalband när de en gång är borta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.