Dracula m. o.

I lördags var det urpremiär av Victoria Borisova-Ollas opera ”Dracula”. Ett dygn före premiären mailade Kung. Operan till dem som hade köpt premiärbiljetter att bära svart och rött, eller i övrigt vampyrlik klädsel. Min dam hade en lite exceptionell svart-röd klänning som hon sade sig kunna bära om jag matchade genom att ha frack, som greve Dracula.

Sagt och gjort, frack på: önskemålet om svart uppfyllt. Men rött? Teatersminkade lite blod som sipprat ner för mungiporna, och ett par röda manschettknappar. Men i gömmorna har jag flera ordnar som tar upp rött: kanske bära en av dessa?

Efter lite funderande: nej. Inte bära en äkta orden om man är utklädd (endast om man är uppklädd). Det är inte att hedra utmärkelsen på det sätt som den förtjänar. I stället letade jag fram en gammal Dracula-orden som jag enligt anteckning på baksidan köpt till Halloween 1993 och den finns fortfarande i Butterick’s sortiment.

(Och varför finns det en Dracula-orden i sortimentet? Helt enkelt därför att Draculas far fått tillnamnet Dracul som Riddare av Ungerska Drakorden och Dracula betyder Drakens son.)

Väl på plats såg jag flera andra Draculas i frack – gemensamt för alla var att man inte bar äkta utmärkelser utan någon variant från Butterick’s eller en teaterorden. Det hade nog Dracul och Dracula gillat…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s