Det ska fan vara statschefsfru. Eller Prins Gabriel.

Läste en krönika av Alex Schulman om dopet (tack Lars för tipset!). Hm. Det som slår åtminstone mig är hur provinsiell diskussionen om monarki, statsskick, traditioner kan bli i Sverige

Den intervjuade är ceremonimästare: är behovet av ceremonimästare mindre i en republik? Finns det personer som fungerar som ceremonimästare i en republik? Oavsett statsskick finns behov av att genom ceremonier tillskriva saker särskilda betydelser. Och naturligen finns det en person som har huvudansvar för genomförande.

Bicorn-hatten med dess vita strutsfjädrar kan kännas övermaga i Sverige, där så mycket av traditioner strukit på foten. Men är det inte just avtraditionaliseringen det som faktiskt någonstans betyder att hovuniformen är viktig – för anknytning till historia, för att ge ceremonier en värdig inramning? När Sverige redan är det mest avtraditionaliserade landet i världen – varför pusha det ytterligare? Vad återstår då, annat än blekhet?

I utländska republiker är det naturligt att statschefen kallas ”Ers/Hans/Hennes Excellens”, och vanligen även ministrar och ambassadörer oavsett statskick. Det är bara i Sverige vi tagit bort två excellenstitlar som fanns (för statsminister och utrikesministern). Och det handlar inte om kryperi för personerna, utan om respekt för ämbetet. Det ska fan vara statschef! Eller minister. Eller ambassadör.

I ett avsnitt av ”Band of Brothers” där det är konflikt mellan två personer och den av lägre grad vägrar honnör, påminner den högre: ”we salut the rank, not the man” och får en motvillig honnör till slut. Respekt ja, kryperi, nej.

Vi kan i Sverige inte särskilja funktionen statschef och vad det kräver, med frågan om statsskick (monarki/republik) eller frågan om personen. Och vi kan inte särskilja värdig inramning för att lyfta fram tillfället, med förment mossighet. Till och med moderna republiker som Frankrike har personer i äldre uniform som tjänstgör i samband med presidentinstallationer, statsbesök m.m. Men i Sverige blandar vi ihop allt, och det går att plocka enkla poäng på ängsligheten som finns i vissa kretsar inför traditioner och det som finns runt statschefen.

Det står var och en fritt att kalla prins Carl Philips medaljer för ”simborgarmärken”, och man kan kritisera att prinsarna och prinsessorna föds Riddare/Ledamöter och Kommendörer av de svenska riddarordnarna. Men är det annorlunda i andra länder med monarki? Nej, det är by and large samma, medlemmar av kungahusen får ordnar och medaljer, vilket kan ses som en hedersbevisning av den tid de kommer att lägga ner för sitt land över en livstid. Och även i republiker förekommer att statschefens fru med automatik får samma orden som sin man presidenten, därför att det ska fan vara statschefsfru.

Eller Prins Gabriel.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s