En ordensamanuens till…

Grekerna har två ord för tid. Kronos, den löpande tiden, och kairos, de definierande ögonblicken…

Till ett händelserikt liv har nu ytterligare kairos lagts till: under dagen har jag träffat vice ordenskanslern på Kungl. Maj:ts Orden, KMO (på Wikipediapå kungahuset.se) och kan efter det berätta att jag från och med 1 januari 2018 är ordensamanuens vid Kungl. Maj:ts Orden.

Vad är, vad gör då en amanuens vid KMO? Ordet kommer från att finnas till hands, från latinets a manu. Jag kommer alltså att vara lite av en allt-i-allo i ordens- och medaljfrågor – men jag ska ha ett särskilt öga till webb och sociala medier. Uppdraget är i genomsnitt ett par timmar per vecka. KMO har därmed f.n. två ordensamanuenser, med faleristikexperten Christian Thorén som sedan 2014 haft denna roll.

Dagens ärende på Kungl. Slottet var bl.a. att kvittera ut mitt ämbetstecken, för är man verksam på KMO bär man ett sådant till högtidsdräkt m.m. De tre ledande ämbetsmän bär det större ämbetstecknet medan de sex, nu sju, tjänstemännen – som  ordensamanuenser – bär det mindre ämbetstecknet, som återinfördes så sent som 2011 efter att ha upphört att användas i anslutning till ordensreformen 1974.

Eftersom det i mars är jämnt 20 år sedan jag på allvar började intressera mig för att upplysa andra om faleristik genom den webbplats jag då lade upp, är det särskilt roligt att få utnämningen just i år. Och det är också ett av de starkaste erkännanden man kan få som faleristiker. Kan ännu inte riktigt förstå den ära och det förtroende som visats mig…

Ett stort tack till alla människor som jag har mött, ringt och framför allt skrivit till och diskuterat med genom åren inom faleristiken – särskilt Guy & Rafal, Davor & Bo, Lars J. & Mats L., Carlos & Stephen-Michael. Ni har uppenbarligen gjort mig bättre och klokare – jag hoppas att jag gjort er aldrig så lite bättre och klokare…

Annonser

8 reaktioner till “En ordensamanuens till…”

  1. Även jag sällar mig till gratulanterna. Grattis! För det är du värd!
    H.E. Stefan Ahrenstedt, KGCHS
    Hedersståthållare, Den Heliga Gravens av Jerusalem Riddarorden – Ståthållarskapet Sverige-Danmark

  2. Gratulerar till förtroendet och utnämningen. Du har genom åren lagt ned ett stort arbete inom ämnet ordensväsende.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s